АЕЦ
Изглед от строежа на АЕЦ "Белене"

След като преди ден изданиета „Юрактив“ публикува изявление от ЕК, според което за проекта на АЕЦ „Белене“ се изисква ново лицензиране заради настъпилите промени, а от министерството на енергетиката и от Агенцията за ядрено регулиране се заинатиха, че не било така, днес отново Еврокомисята потвърди становището си, което може да стане спънка в процедурата по избор на инвеститор, тъй като в активите, с които министър Теменужка Петкова обави, че България ще участва в проекта, фигурираше и лицензирана площадка.

Ново потвърждение за нужда от лицензиране

От Европейската комисия потвърдиха, че е необходима нова нотификация от страна на България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ „Белене“. От институцията се мотивираха с настъпилите промени в проекта, развитието на стандартите за безопасност и промяната в правната рамка на договора за „Евратом“, която е била значително променяна и укрепвана от 2007 година, когато Комисията е издала становище за изграждането на централата, предаде БНР.

Говорителят на Комисията Тим Макфий заяви:

„Ако България реши да поднови проекта „Белене“, тя трябва да гарантира, че той отговаря на договора за „Евратом“ и на съответното вторично законодателство. Ние сме в контакт с българските власти във връзка с действията, които трябва да се предприемат. Те информираха комисията за вече направените стъпки от тяхна страна и декларираха намерението си да осъществят всички необходими процедури за навременното и ефективно изпълнение на техните задължения.“

След нотификацията, Комисията трябва да даде цялостна оценка дали проектът е в съответствие с договора от „Евратом“ и вторичното законодателство.

Топката отново е в полето на министерството на енергетиката и АЯР

Към момента объркването за бъдещето на проекта е пълно, защото от думите на Макфий остава впечатлението, че правителството вече прави първи стъпки по нотификацията, а преди ден имаше изказвания от Агенцията за ядрено регулиране, според чийто шеф Лъчезар Костов площадката на „Белене“ била отдавна одобрена и ЕК нямала правомощията да издава подобни становища по отношение проекта, тъй като това било в прерогативите на националния регулатор.

Това е поне трети сигнал, че проектът ще се нуждае от ново лицензиране, след като през 2018 година евродепутатът от „Демократична България“ Светослав Малинов направи запитване за това до ЕК и получи отговор, че ново одобрение ще е необходимо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!