След като преди ден изданиета „Юрактив“ публикува изявление от ЕК, според което за проекта на АЕЦ „Белене“ се изисква ново лицензиране заради настъпилите промени, а от министерството на енергетиката и от Агенцията за ядрено регулиране се заинатиха, че не било така, днес отново Еврокомисята потвърди становището си, което може да стане спънка в процедурата по избор на инвеститор, тъй като в активите, с които министър Теменужка Петкова обави, че България ще участва в проекта, фигурираше и лицензирана площадка.

Ново потвърждение за нужда от лицензиране

От Европейската комисия потвърдиха, че е необходима нова нотификация от страна на България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ „Белене“. От институцията се мотивираха с настъпилите промени в проекта, развитието на стандартите за безопасност и промяната в правната рамка на договора за „Евратом“, която е била значително променяна и укрепвана от 2007 година, когато Комисията е издала становище за изграждането на централата, предаде БНР.

Говорителят на Комисията Тим Макфий заяви:

„Ако България реши да поднови проекта „Белене“, тя трябва да гарантира, че той отговаря на договора за „Евратом“ и на съответното вторично законодателство. Ние сме в контакт с българските власти във връзка с действията, които трябва да се предприемат. Те информираха комисията за вече направените стъпки от тяхна страна и декларираха намерението си да осъществят всички необходими процедури за навременното и ефективно изпълнение на техните задължения.“

След нотификацията, Комисията трябва да даде цялостна оценка дали проектът е в съответствие с договора от „Евратом“ и вторичното законодателство.

Топката отново е в полето на министерството на енергетиката и АЯР

Към момента объркването за бъдещето на проекта е пълно, защото от думите на Макфий остава впечатлението, че правителството вече прави първи стъпки по нотификацията, а преди ден имаше изказвания от Агенцията за ядрено регулиране, според чийто шеф Лъчезар Костов площадката на „Белене“ била отдавна одобрена и ЕК нямала правомощията да издава подобни становища по отношение проекта, тъй като това било в прерогативите на националния регулатор.

Това е поне трети сигнал, че проектът ще се нуждае от ново лицензиране, след като през 2018 година евродепутатът от „Демократична България“ Светослав Малинов направи запитване за това до ЕК и получи отговор, че ново одобрение ще е необходимо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук