Европейската комисия ще глоби „Гугъл” (Google) с 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене, съобщи в. „Уолстрийт джърннъл”.

Глобата ще бъде наложена на холдинга „Алфабет” (Alphabet), в който влиза и Google.

Антимонополният регулатор на ЕС ще изиска корпорацията да промени условията си за правене на бизнес, за да отговори на стандартите на ЕС.

Все пак, ако глобата стане факт, тя ще бъде своеобразен рекорд и ще надхвърли санкцията на американския производител на чипове „Интер” (Intel) – 1,06 млрд. евро.

Решението идва година след като еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер шокира света и разгневи администрацията на президента на САЩ Барак Обама със разпореждане „Епъл” (Apple) да погаси със задна дата 13 млрд. евро данъци на Ирландия.

Според Еврокомисията, „Гугъл” манипулира резултатите от търсене на определени стоки и услуги в интернет, така че нейните търговски партньори и клиенти да се появяват на първите позиции при излизането на резултати от търсенето.

Брюксел обвинява „Гугъл”, че дава приоритет на своите онлайн услуги за пазаруване в ущърб на други услуги за сравняване на цените.

Отбелязва се също, че „Гугъл” помага за увеличаване на трафика на информационни интернет ресурси, които са партньори или клиенти на компанията, и повишава броя на споменаванията им в резултатите от търсене в интернет.

ЕК разследва „Гугъл” от 7 години по жалби на „Майкрософт” и „Трип Адвайзър”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!