Microsoft купува Nuance за 19,7 милиарда долара. Сделката на Microsoft за придобиване на компанията за изкуствен интелект Nuance е за 19,7 милиарда долара.

Технологията на Nuance се използва широко в медицинските досиета. В момента тя основната платформа и се използва в повече от три четвърти от болниците в САЩ, съобщи Microsoft. В сумата по сделката е включен и нетният дълг на Nuance.

Сделката идва след закупуването на LinkedIn от Microsoft за 27 милиарда долара през 2016 г. Тя представлява „последната стъпка в специфичната за отрасъла облачна стратегия на Microsoft“, заявиха от компанията на Бил Гейтс.

Печалбите скачат с 33%

Подобно на други от големите технологични играчци, Microsoft е голям бенефициент на икономическите дислокации по време на COVID-19. Печалбите на компанията скочиха с 33 процента. Данните са за последното тримесечие и стигат до 15,5 милиарда долара. В тях е включен и приходът от изчислителните облаци и личните изчисления, включително нейните видео игри Xbox.

75% от рентгенолозите в САЩ ползват Nuance

Понастоящем технологията на Nuance се използва от повече от 55 процента лекари и 75 процента от рентгенолозите в САЩ. Microsoft заяви, че със сделката ще удвои потенциалния си пазар в сферата на здравеопазване до близо 500 милиарда долара. „AI е най-важният приоритет на технологията, а здравеопазването е най-спешното приложение“, каза главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!