бензин дизел електрически автомобили

63% от жителите на Европа искат колите на бензин и дизел да спрат. Почти две трети от жителите на европейските градове подкрепят забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили след 2030 г. Данните са на ново проучване на YouGov.

Препитват 8 държави и жителите на 15 градове

Онлайн проучването е проведено сред хора от 15 града в 8 държави. Между тях са жителите на Париж, Будапеща и Лондон. Всички те са отговорили на въпроса подкрепят ли прекратяването на продажбата на бензинови и дизелови автомобили. Най-голямата подкрепа идва от Рим. 77% от римляните искат в бъдеще да се продават само коли, негенериращи емисии, съобщи Евронюз. Средно 29% от хората, живеещи в тези градове, казват, че се противопоставят на идеята. 8% отговарят, че не знаят и нямат мнение по въпроса.

Строги ограничения на емисиите от това лято

Това лято Европейската комисия е готова да предложи по-строги ограничения на емисиите от превозните средства. Поетапното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене е една от възможностите. Тя се разглежда в предстоящия преглед на стандартите за CO2 от леки и лекотоварни автомобили.

По-рано тази година Дания, Белгия, Ирландия и шест други страни от ЕС също настояха комисията да определи дата за фазата на двигателите с вътрешно горене.

Мобилност на нулеви емисии

Transport & Environment (T&E), базирана в Брюксел кампания, възложила проучването, казва, че европейците са готови да преминат към „мобилност с нулеви емисии“.

„От Барселона до Краков има широка подкрепа за прекратяване на продажбите на автомобили с изкопаеми горива в ЕС“,

казва Юлия Полисканова, топ директор на сектора за превозни средства и електронна мобилност в T&E.

„Хората в градовете са най-изложени на токсични нива на замърсяване на въздуха и не искат двигателите с вътрешно горене да се продават по-дълго, отколкото е необходимо.“

Тя добавя, че подкрепена от констатациите от проучването, Европейската комисия трябва да определи общоевропейска дата за прекратяване на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

55% от европейците искат по-ниски цени на електрическите автомобили

Проучването също така пита респондентите какви според тях са факторите, които трябва да се променят при продажбите на електрически автомобили, за да изпреварят бензина и дизела.

Цената е най-големият проблем за 55% от хората, които казват, че смятат, че това ще се случи само когато електрическите автомобили станат по-евтини за закупуване. Достатъчната инфраструктура за зареждане и обхватът също са сред основните фактори, изброени в проучването.

Имат до 300 км пробег

T&E казва, че цените за покупка вече бързо намаляват, инфраструктурата за зареждане се „увеличава“ и обхватът на някои превозни средства вече е над 300 км за едно зареждане. Групата добавя, че бързият напредък по тези фактори вече помага да се ускори растежът на продажбите на автомобили с нулеви емисии.

През 2020 г. в ЕС са продадени повече от 1 милион електрически и хибридни автомобила. Това е почти три пъти повече отколкото през предходната година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!