Microsoft, Майкрософт

Корпорацията Microsoft представи модернизирана версия на операционната си система, получила названието Windows 11. Презентацията бе излъчена пряко на сайта на компанията.

Едно от основните нововъведения е обновеният дизайн на операционната система, като старт-менюто вече е разположено в централната част на екрана.

Освен това новата операционна система е с подобрена функционалност за работа на два екрана, инструменти за достъп до различни услуги, както и редица други нововъведения. Според говорител на компанията, актуализираната версия на операционната система ще бъде най-бързата и най-сигурната в сравнение със своите предшественици.

Windows 11 изисква двуядрен 64-битов процесор с честота не по-малка от 1 ГХц, 4 гигабайта оперативна памет и твърд диск с обем не по-малко от 64 гигабайта. Необходим е монитор с резолюция най-малко 1366 на 768 пиксела и графична карта, поддържаща технологията DirectX 12. Диагоналът на монитора трябва да бъде най-малко 9 инча. Това означава, че поне първоначално Windows 11 няма да може да бъде използван на телефони и повечето таблети.

За сравнение, изискванията на Windows 10 са: 32-гигабайтов твърд диск и 2 гигабайта оперативна памет.

Приложения за Android

Едно от основните нововъведения на операционната система е, че на Windows 11 ще може да се използват приложения за Android. Те ще бъдат разпространявани чрез онлайн магазина на Microsoft.

По-рано възможността за използване на мобилни приложения на стационарни компютри с операционната система MacOS вече беше въведена от компания Apple.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!