Урсула фон дер Лайен Шарл Мишел
На снимката: Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Европейската комисия ще предостави 220 милиона евро за превозването на болни от коронавирус през границите в рамките на Евросъюза за получаване на лечение. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Ние ще предоставим 220 милиона евро, за да финансираме трансграничните трансфери на болни, когато това бъде необходимо. За да бъдат грамотно използвани тези пари, трябва грамотен обмен на информация“, каза тя след неформалната среща на върха на ЕС, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

По-рано тя призова страните в ЕС да организират обмен на данни за наличието на места в болниците за пациенти с коронавирус, за да се извършат трансферите.

Всички страни от ЕС ще получат ваксина едновременно

Стана ясно още, че всички страни членки ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време и условия на основата на дела на тяхното население в ЕС. Фон дер Лайен заяви, че по този въпрос вече има договорка със страните членки. Тя каза също, че в стратегията за ваксиниране са посочени групите, които ще се ползват с приоритет, като здравните работници и възрастните хора.

Урсула фон дер Лайен  подчерта, че е невъзможна 100-процентна ефективност на ваксините.

„Първите ваксини ще имат 80-70% ефективност, може и по-малко, и това ще бъде един добър резултат“, заяви тя.

Лидерите на ЕС  са се договорили  за разработването на единна стратегия по тестването, проследяване на контактите, а също за ваксинация, която трябва да е готова към момента, когато на пазара се появят западни ваксини. Това заяви след края на срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Взехме решение да съгласуваме общия подход за прилагането на експрес тестове за антитела, която трябва да допълнят обикновените (пср) тестове и да се ускори процеса на тестването, стратегията за проследяване на контактите, а също за създаването на единна стратегия за ваксиниране, включително за разпределение на ваксините между страните на общността, определяне на логистиката и приоритетите на ваксинацията, заяви Мишел.

Той също наблегна специално на необходимостта от борба срещу „кампаниите за дезинформация“ и лъжливите новини, свързани с ваксинирането, които подкопават вярата на гражданите на ЕС в ефективността на ваксините.

„Втората вълна на пандемията подложи на сериозни изпитания цяла Европа, нашите болници и целият сектор на здравеопазването отново е подложен на претоварване”, заяви Мишел.

Мишел подчерта, че това са базови мерки, тяхното постоянно спазване може да осигури такава борба срещу епидемията, при която няма да има спиране на икономиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук