координатор на ЕС

Европейската комисия представи предложението си за „дигитален зелен сертификат“ за пътуване. Той ще се издава на всеки имунизиран, независимо дали ваксината има одобрение за ЕС, се казва в документа.

Сертификатът ще е безплатен и ще бъде в електронен формат или на хартиен носител. Той ще включва QR код за гарантиране на неговата сигурност и автентичност.

Допуска се страните-членки да решават поотделно дали да разрешават свободно движение на хора на тяхната територия, ако са имунизирани с ваксина, която няма такова разрешение.

Комисията ще създаде портал, за да гарантира, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС и ще съдейства на страните-членки за техническото им изпълнение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни какво ще показва предложеният зелен сертификат.

„Той показва дали човек е ваксиниран, има наскоро направен тест, който да е отрицателен, възстановил се е от Covid-19 и има антитела. Второ, той ще гарантира, че резултатите, включени в минималния набор от данни, ще бъдат взаимно признати във всяка страна-членка.

Тя подчерта, че чрез него се цели да се помогне на страните-членки да възстановят свободното движение по безопасен, отговорен и вдъхващ доверие начин.

Цифровите зелени сертификати ще бъдат валидни, освен за всички страни— членки на ЕС, също за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Те ще се издават на граждани на Общността и на членове на техните семейства, както и на такива, които пребивават в ЕС и посетители, които имат право да пътуват до други държави членки.

От Комисията бяха категорични, че сертификатът е временна мярка. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс:

„Неговият временен характер е много ясно показан. Ще имаме възможност да замразим неговото действие, след като Световната здравна организация констатира края на пандемията. Така че този сертификат е категорично свързан с КОВИД 19.

Подчерта се, че чрез делегиран акт може да се въведем отново този инструмент в случай, че се появи нова пандемия, статутът му е временен.

За да влезе в сила, сертификатът трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета. Преди да мине през пленарна зала, той трябва да има зелена светлина от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред. Запознати твърдят, че това едва ли ще бъде толкова лесно, като се има предвид особеното внимание на комисията към конфиденциалността на личните данни.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!