Между 7 и 31 март в Регионалната библиотека във Велико Търново се провежда изложбата „Дипломация на призвързаностт: 110 години дипломатически отношения между България и Испания“.

Тя предлага историческа обиколка на откриването на съответните дипломатически делегации и почетни консулства, подписването на търговски и икономически споразумения между двете страни, официални посещения и политически и дипломатически контакти, накратко, на основните етапи, които са оформили солидността на нашите настоящи отношения, от миналото до наши дни, основани на взаимна принадлежност към европейските институции.

Освен това изложбата ни показва, а оттам и името й „Дипломация на привързаността“ или как социалните и човешките връзки, както и културните сродства и привързаности не са престанали да съществуват и да се подновяват, дори преди официалното установяване на дипломатически отношения.

Тя показва как литературата и езикът, както и други художествени дисциплини, вървят ръка за ръка с писатели, историци, преводачи, журналисти, художници, учители, както български, така и испански, са служили като проводник за взаимен интерес към историята и културата на съответните ни страни.

Събитието е резултат от отличното сътрудничество между Държавната агенция  „Архиви“, дирекцията на Регионалния държавен архив във Велико Търново, Регионалната библиотека във Велико Търново и посолството на Испания в България.

Велико Търново е избрано за първата спирка извън София поради историческите и културни връзки с Испания, резултатът от които е побратимяването от 1983 г. насам с испанския град Толедо.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук