На снимката: Руслан Трад

Иран може скоро да бъде включен в Евразийския икономически блок като пряка последица на войната в Сирия. Има общо негодувание срещу Запада, докато той на този етап няма никакъв план за действие, зает със своите вътрешнополитически проблеми. Това коментира специално за ДЕБАТИ БГ Руслан Трад – журналист, активист, анализатор и създател на военното списание De Re Militari.

По думите му целта на подобен съюз е „окрупняване“ на цялото влияние на двете държави. Освен това Иран е първата държава извън съветското пространство, за която изобщо се обсъжда да бъде включена в такъв блок. Според Руслан Трад, Евразийския блок е и инструмент на Москва за реинтеграция на бившето съветско пространство.

В проправителтствената руска преса все по-често има намеци за възможно подобно участие. Това ще е много голямо събитие със сериозни последствия. За Иран също би било добре, защото така ще се заобикалят западните санции, смята той

Според Руслан Трад ЕС няма план как да реагира за това включване в Евразийския блок, а може и вече да е изпуснал момента как да действа в реконструкцията на Сирия и промените в Каспийския регион, който е много важен фактор за енергетиката.

Ако Иран се включи в подобен механизъм, ще бъде много по-лесно партньорството с Китай. Така имат възможност да се противопоставят на влиянието на ЕС и САЩ

Макар и официално войната да е свършила, анализаторът е категоричен, че това реално не може да се твърди. Икономическата и социалната ситуация са много тежки. 10 години по-късно официалните данни на ООН посочват, че убитите са близо 390 000, a според местните структури, те са 600 000. Огромен брой са изчезналите и разселените. Хуманитарната криза също е факт.

Тежка е ситуация и в правителствените райони. Тя включва всеки аспект на ежедневието на хората – от доставките на храна, горива и пандемията, която е много тежка. Местната валута е изгубила 99% от стойността си.

Има все още стари рани – съпротивление между правителствените сили и бунтовническите фракции в южна Сирия. Това е единият район, който тепърва ще бъде много активен като проблематика.

В момента в различните райони се наблюдава съперничеството между Иран, Русия и Турция. Очакването е за нови офанзиви в северната част, където се намират голяма част от бунтовниците, има и ислямистки фракции. От друга страна, източна Сирия е под контрола на кюрдските части с подкрепата на САЩ

Русия има няколко големи военни бази в района, а а Сирия се превърна не само в добър имидж за Русия след интервенцията им след 2015-та, но и вид платформа за влияние в други страни, смята Руслан Трад. Освен това в последните години има засилено използване на сирийска територия за прехвърляне на военна подкрепа към правителството в Либия, подкрепено от Турция.

Така че от тази гледна точка Сирия тепърва ще е арена на геополитически сблъсъци, които могат да се превърнат във военни .

Той е на мнение, че политици, взимащи решения в Брюксел, сякаш не осъзнават значимостта на събитията, които са много близо до европейските граници и продължават да отсъстват и да не търсят политическо решение. Набляга и на факта, че този конфликт е породил и други вълни на насилие.

Последният такъв случай е в Нагорни Карабах. Там имаше наемници от Сирия – използват ги и Турция, и Русия

Защо Сирия продължава да е важен регион; какво ще се случи на предстоящите избори; как ще бъдат разпределени силите в района; кои ще са новите зони на влияние и каква е равносметката за 10 години военни действия – четете в цялото интервю с Руслан Трад ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!