Лукойл - Росенец
Лукойл

Таванът на цените на руския петрол не се отнася за вноса за България, а за износа за трети държави.

Това обясни днес говорител на Европейската комисия по повод поредната публикация в “Политико” за дерогацията за България от санкциите срещу Русия за внос на руски петрол.

В статията си изданието твърди, че България е внасяла руски петрол над определения от ЕК таван на цената от 60 долара за барел, съобщава БНТ.

Плъзна фалшива реклама на „Лукойл“ с образа и гласа на Румен Радев

“Политико” цитира изчисления на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), според които доставките за България, които са над тавана на цената, са на стойност около 640 милиона евро.

Парите са получили руски енергийни фирми, които чрез данъците си финансират войната на Кремъл. Преди няколко седмици “Политико” публикува анализи на няколко неправителствени организации, според които “Лукойл” е използвал дерогацията, за да изнася петролни продукти.

Лукойл е като голяма мечка в икономиката ни – трябва разумно да я водиш

Говорител на ЕК коментира днес по повод дегорацията за България, че София може едностранно да реши да я прекрати преди окончателното ѝ изтичане в края на следващата година. Той отново повтори, че дерогацията е предоставена на страната, за да се гарантира сигурността на доставките.

ЕК заяви, че таванът на цените за руския петрол не важи за вноса към България.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук