Екатерина Захариева, Шенген
На снимката: вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава утре на еднодневно посещение в Гърция по покана на колегата си Никос Дендиас, съобщиха от външно министерство.

Визитата е посветена на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави и ще се проведе ден преди южната ни съседка да затегне още повече мерките за пътуващите от България.

Захариева обсъжда движението на гражданите в условия на пандемия

От външно министерство уточняват, че акцент в разговорите ще бъдат предизвикателства, свързани с последствията от Covid-19, включително движението на гражданите в условията на пандемията и координирането на мерките, които двете страни вземат.

От вторник Гърция въвежда задължителен PCR тест за пристигащите със самолет от България. До момента изискването беше само за преминаващите сухопътната граница. Остава в сила и изискването за притежаване на QR код за всички пристигащи в Гърция. Избирателно се правят и тестове на пътуващите през пунктове на базата на кода.

В момента пътуването от България към Гърция с цел туризъм е възможно само през граничен пункт „Кулата“.

В рамките на посещението си Екатерина Захариева ще разговаря също с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, както и с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!