Арман Бабикян
На снимката: Арман Бабикян
Арман Бабикян е експерт по политически маркетинг и ПР. От началото на протестите стана известен като част от „Отровното трио“, което се наложи като основен организатор на демонстрациите с искане за оставки на правителството и на главния прокурор.

Господин Бабикян, антиправителствените протести продължават вече близо 3 месеца. Какво постигнаха те до този момент?

Има преки и непреки резултати и единият от тях, скромен резултат, е, че бяха пожънати 5-6 министри от кабинета. Хората вече им забравиха имената твърде бързо. Че бяха разхищавани безумни количества средства за всеки, който поиска, за да бъде усмирено недоволството. Че медиите на цяла Европа, бих казал и от други континенти, обърнаха внимание на това, което се случва в България. Че Европейският парламент реагира, че комисиите в ЕК реагираха, че властта се скри, че Борисов се страхува, че на практика се търси изход от кризата, защото е ясно, че тази криза няма да отмине. Може би най-големият резултат е, че хората не се страхуват.

Много от управляващите твърдят, че протестите отслабват. Очаквате ли днес да опровергаете това твърдение с Четвъртото велико народно въстание и очаквате ли в крайна сметка правителството да подаде оставка или ще продължат с политически пируети до редовните избори?

Тези пируети на управляващите продължават вече почти 90 дни, така че нищо не би ме изненадало в тяхното поведение. На практика те са без власт, защото нямат народа зад себе си. Когато една власт не представлява народа, тя е нелегитимна. Това че някога са се състояли избори е прекрасен факт от демократичната ни история, но очевидното е налице, а то е, че хората вече не се страхуват да им кажат „Махайте се!“.

Преди около седмица издадохте „План за България”. Каква е целта на този документ? Това предпоставка ли е за създаването на политическа формация за следващите избори?

Това не беше план, бяха предложени и артикулирани 5 хоризонта за развитие на страната, които смятаме за важни. План за България и платформа за развитие на България е редно да представят политическите субекти. На практика представихме 5 хоризонта, които са стратегически важни за страната ни в 21-ви век, отразяващи едновременно дефицитите в нашето развитие, от друга страна, и хоризонтите, в които трябва да се окаже страната ни. Отворихме тази фуния. Дадохме мейл, за да могат всички да изпращат своите предложения, своето ноу-хау и своите идеи за това как трябва страната ни да се изтръгне от дъното, в което е попаднала. По-скоро дадохме наистина отворена възможност, за да може цялата енергия на хората да се включи, техните знания също.

Все пак предпоставка ли е това за създаване на политически проект?

Предпоставката за създаване на политически субект е друго по-сериозно решение, което зависи от това как ще се развият събитията. Ние настояваме гражданското общество, гражданите да имат възможност за контрол, възможност за санкция на политиците и ако видим, че властта, съществуващите политически партии, не дават такива гаранции, може би чак тогава трябва да се мисли за нещо подобно.

Преди няколко дни излезе докладът на Европейската комисия. Как оценявате Вие доклада и какво очаквате да се случи в понеделник, когато има изслушване в Европейската комисия?

Да, в понеделник е пленарната сесия на Европарламента. Очаквам докладът, който вече беше гласуван в комисията LIBE, да бъде приет с минимално количество корекции, защото той е унищожителен за властта в България. Вътре се посочват на практика всички критики, които площадите на България изразяват вече толкова дни подред. Това означава нещо много хубаво, от една страна, европейските ни приятели виждат същите проблеми, които виждат всеки ден гражданите на България. Ние гражданите и европейските институции сме на едно мнение, на друго мнение са само властите в България и това е много тъжна констатация за тях. Би трябвало да е ясно, че страната ни се намира в Европейския съюз не просто заради някакви договори, а заради разбирането на хората, че да, то ва са ценностите, които искаме да споделяме заедно с още 500 милиона души. И ние настояваме за тях. И ще си ги искаме, ще се борим за тях. Докладът е унищожителен, а в понеделлник проф. Минеков ще бъде пред официалния вход на Европарламента, за да разговаря с влизащите евродепутати, за да им обяснява какво се случва там, поканени са и журналисти и българите, които протесират там, за да се срещнат с него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук