проф. Александър Маринов
На снимката: проф. Александър Маринов

Проф. Александър Маринов е политически анализатор, доктор по социология и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е роден на 12 май 1957 г. в София. Участвал е активно в живота на БСП. Бил е депутат в 36-ото и 37-ото НС и зам.-председател на ПГ на БСП. Председател е на софийската организация на соцпартията от 1991 г. до 1996 г. През 1996 г. Маринов напуска БСП в знак на несъгласие с политиката на Жан Виденов. На 13.02.2020г. със свой указ държавният глава Румен Радев назначи Александър Маринов за председател на Стратегическия съвет към президент.
 

85 дни продължават протестите срещу правителството. Заглъхват ли и постигнаха ли някакъв успех?

Те постигнаха най-важният резултат, изцяло делегитимираха управлението вътре в страната и извън нея. Това е най-важният резултат, защото при това състояние на легитимността останалото е въпрос на време т.е отстраняването от властта чрез подаването на оставка или по друг начин. Това, че оредяват е нормално от всяка една гледна точка ако щете и от гледна точка на сезона, но това няма никакво значение тъй като ние виждаме, че обществената подкрепа за основните каузи и искания на протестите е много силна и нараства.

 

Очаква ли се президентът да предприеме някакви политически  действия оттук нататък?

Той потвърждава своята позиция, налага  вето на неприемливи закони. Продължаваме общественото обсъждане по проекта за национален стратегически документ т.е всичко това, което е в неговите конституционни правомощия той го прави. Ако се промени ситуацията и се изисква нещо друго той ще го направи, имам предвид ако се стигне до формиране на служебно правителство.

 

При днешната подкрепа очаквате ли да се кандидатира за втори мандат?

Не сме обсъждали този вариант изрично, а и той няма такива намерения обявени, но според мен има всички основания да го направи именно въз основа на широката и убедителна подкрепа, която има за дейността си.

Оглавяваният от Вас стратегически съвет съветва ли президента ясно да заяви каква е визията му за бъдещето на страната в НАТО и ЕС?

Това част от нашия стратегически документ, но ние не му отделяме особено внимание, защото смятаме, че изборът е направен. Въпросът е друг. Въпросът е, който разбира се подлежи на сериозно разискване и решаване е как страната ни участва в организациите и съюзите, на които е член, а не дали да участва. Но смятаме, че има много неща, които не са както трябва например участието ни в Европейския съюз при формирането на политики, да не говорим за корупцията при усвояване на европейските средства, които са едно срамно петно на страната.

 

Какво трябва да се направи в тази посока, за да има ефект?

За съжаление не се правят много неща, които наистина са пълноценни. Преди всичко трябва едно компетентно и открито към обществото управление, което да може да предлага  наистина пълноценни политики, да води преговори, да формира коалиции в Европейския съюз, за да отстояваме нашия национален интерес, както го правят други, също по-скромни държави.

Накрая да ви помоля да коментирате труса в БСП. След напускането на шестте депутатите по-силна или по-слаба става партията. Очаква ли се победата на Нинова да вдигне рейтинга на БСП и да стане водеща политическа сила?

Тази победа сама по себе си не е достатъчна да вдигне рейтинга на БСП. Трябва да бъде БСП по-способна да прави политика, да излъчва убедителни политики и т.н  т.е победата на Нинова и новият състав на Националния съвет са едно ново вътрешнопартийно състояние, а как то ще се отрази на партията зависи.  Вие знаете, че БСП е имала периоди, в които липсата на градивна критика и на колективен контрол върху действията на лидера са водели до лоши неща. Така, че подсилването, укрепването на позициите на лидера не бива да бъде за сметка на колективното ръководство и на запазването на духа на самокритичност тъй като БСП има нужда от такава.

За какво говори напускането на шестимата депутати. Наистина ли са напуснали само защото не са влезли в ръководството на партията?

Това е много популярна интерпретация на такъв вид стъпка. Според мен има неща, които са свързани с цялата изборна кампания в БСП, с начина на гласуване, с подбора, все неща, които вероятно дават поводи за съмнения и за опасения. Разбира се тези, които са напуснали БСП, които са напуснали парламентарната група  трябва много сериозно да се аргументират в това число с факти, с доказателства, защото иначе ще бъдат уязвими именно заради тази интерпретация, която споменавате. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!