ГЕРБ и БСП този път са единодушни
ГЕРБ и БСП и този път са единодушни

ГЕРБ вече минимално отстъпва на БСП в електоралната подкрепа, гласят резултатите от последното изследване на агенция „Маркет линкс“, проведено по поръчка на бТВ. Управляващата партия има предпочитанията на 15,8% от анкетираните, а главната опозиционна партия – 16,4, като в предишното изследване на агенцията ГЕРБ все още имаше малка преднина. Новото проучване е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 – 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.

ГЕРБ са свити до своето партийно ядро, но и прирастът на социалистите не е съществен. Повишаването на подкрепата за БСП е следствие по-скоро на реакция срещу ГЕРБ, каза социологът Добромир Живков пред бТВ. Електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията.

„Спадът на удовлетвореността от управлението на страната – това е фактор за отчуждението от политическата система и институциите, Заради усещането за корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямат възможност да влияят“, коментира Живков.

5 партии в бъдещия парламент

Ако изборите са днес, пет партии ще влязат в парламента – БСП, ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС, според проучването на агенция „Маркет линкс“. ОП и „Изправи се, Бг“ имат шансове да привлекат подкрепа датолкова, че да прекрачат прага за участие и в следващия парламент, смятат от агенцията.

Маркет линкс: електорални нагласи

В контекста на политическата криза у нас, социолозите отчитат повишена нагласа европейските институции да влияят върху разрешаване на вътрешнополитическите проблеми. 71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната.

Над половината анкетирани обаче отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България. Все още е разпространено мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции, отчете Живков.

Геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО не е застрашена, гласят резултатите от проучването. Отговорите, които показват пълно или частично несъгласие с излизането на България от тези организации преобладават драстично.

Агенцията обобощава, че назевисимо дали идват предсрочни или редовни избори, политическата криза поддържа висок градус на обществено недоволство. Предстои да видим и до каква степен отношението на ЕС ще повлияе на развитието на ватрешната криза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук