машини, гласуване

Машините за гласуване не могат да издадат тайната на вота. Това е позицията на д-р Николай Пантелеев, бившият шеф на лабораторията в Българският институт по метрология (БИМ) пред БНР.

Днес е крайният срок, в който Държавната агенция за електронно управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология да завършат сертифицирането на устройствата за гласуване.

Позицията на Пантелеев е, че това измерване не е реалистично и не е нужно и призова Но нека БИМ да не заблуждават ЦИК.

„Това измерване е безсмислено, защото за тази информация са необходими системи за измерване, които струват стотици хиляди евро. Тези измервания изискват специални приемници и се правят обикновено от службите за сигурност. БИМ не разполага с такива системи, не е акредитиран да извършва такива изпитания“, каза още той.

От Българския институт по метрология обаче потвърдиха категорично получените резултати.

„Ние сме извършили оценка на електромагнитните излъчвания от конкретната машина за гласуване, като тези излъчвания са оценени в много широк честотен диапазон“, поясни настоящият ръководител на лабораторията доц. д-р инж. Николай Атанасов.

Той обяни, че след анализ на режимите, при които е подложена машината за гласуване, за сканиране в честотната област, стандартизираните методи, може да се твърди, че електромагнитните излъчвания на машината за гласуване са с нива, по-малки от граничните стойности, посочени в т.нар. „хармонизирани стандарти“.

По думите му някой може да каже, че това са манипулирани, недействителни или несъстоятелни резултати.

Вчера ЦИК направи поредната демонстрация за това как могат да се използват машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Пред сградата на парламента бяха разположени две устройства, а десетки граждани имаха възможността да гласуват пробно. Въпреки опасенията, че по-възрастните няма да се справят с технологията, поради които и гласуването на тези избори ще бъде смесено, процесът се оказва изключително лесен.

На гласоподавателите се дава карта, която трябва да бъде поставена в слота на машината. След това екранът визуализира бюлетината, наподобяваща хартиената. Там ще има опция както за партия, така и за преференция.  Ако всичко е наред, се натиска бутон „Гласуване”, ако пък има грешка, потребителят може да се върнете назад и да коригирате вота си.

Машините за гласуване в изборния ден ще бъдат общо 9390, като всяка от тях ще пристигне в определената секция още в събота, но ще бъде активирана в неделя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!