Днес ЦИК направи поредната демонстрация за това как могат да се използват машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори. Така пред сградата на парламента бяха разположени две устройства, а десетки граждани имаха възможността да гласуват пробно (чрез метода на машинното гласуване). Въпреки опасенията, че по-възрастните няма да се справят с технологията, поради които и гласуването на тези избори ще бъде смесено, процесът се оказва изключително лесен.

 „От телевизията разбрах, че ще има демонстрация, затова съм дошла“, разказа възрастната Цветанка Пачева, която заяви своята готовност да гласува машинно и на 4 април. „На хартия е по-лесно за възрастните, но трябва да се научим и на машина. Два пъти опитах, не беше трудно“, сподели още тя.

Как се гласува на машина?

На гласоподавателите се дава карта, която трябва да бъде поставена в слота на машината. След това екранът визуализира бюлетината, наподобяваща хартиената.

Процесът е прост, а гласуването на машина се осъществява с няколко докосвания на екрана.

  • Веднъж, за да се избере предпочитаната партия,
  • втори път, в случай че искате да гласувате преференциално,
  • трети път, за да направите преглед на вашия избор.

След това вариантите са два:

  • Ако всичко е наред, се натиска бутон „Гласуване”,
  • ако пък има грешка, можете да се върнете назад и да коригирате вота си.

От ЦИК посочиха, че на машината партиите ще бъдат разположени на 2 страници, като на първата страница ще бъдат тези с номера на бюлетините от 1 до 13.

Голяма част от хората на място заявиха, че нямат притеснения относно технологията на гласуване, както и относно честността при отчитане на техния вот.

Машинното гласуване в неделя

Машините за гласуване в изборния ден ще бъдат общо 9390, като всяка от тях ще пристигне в определената секция още в събота, но ще бъде активирана в неделя. Машината ще отпечатва бележка, която ще се нарича нулев протокол за начало на изборния ден. За разлика от хартиената бюлетина, на машината ще се показва и името на кандидата при маркиране на преференцията.

Въпреки многото обещания на правителството, че тези избори ще бъдат изцяло машинни, в изборния ден гражданите ще могат да гласуват и на хартиена бюлетина. Протоколите също ще бъдат писани на ръка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!