Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Христо Казанджиев коментира политиките на „Газпром”, „Булгаргаз” и българските правителства, които продължават да блокират развитието на българския енергиен пазар.

По думите му руският гигант е основната причина за това.

„Газпром” е извън регулация, тя работи в съответствие с международните правила. Тя води политика, която блокира развитието на пазара на природен газ в България. За съжаление в много голяма степен „Булгаргаз” подпомага този процес и то не толкова „Булгаргаз”, колкото българското правителство и енергийната общност в България в най-общ смисъл. До този момент България нищо не е направила, за да диверсифицира източниците на природен газ за българските потребители с оглед достъп до по-евтин енергиен ресурс”, коментира Казанджиев.

По думите на експерта е направена една малка стъпка към диверсификацията на газовите доставки у нас с обявения от „Булгаргаз” конкурс за доставки извън Русия. Казанджиев коментира, че към момента не вижда откъде може да дойде този ресурс, но вероятно потенциален доставчик вече е водил преговори с българското дружество и си заслужава тази възможност да бъде тествана.

Христо Казанджиев отбеляза, че в момента страната ни изпуска голяма възможност да внася втечнен природен газ на 25-30% по-ниски цени от тези на руския. Причината за това е, че не е изграден историческият терминал в Александруполис, както и газовата връзка с Гърция. Вината за това е изцяло на политиките на българските правителства до момента.

Цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!