Министърът на екологията Емил Димитров откликна на призива на БСП да отиде в парламента на изслушване за строежа на плаж „Алепу”.

Пред депутатите той отрече да е казвал, че на плажа ще се строи хотел.

Вчера пред журналисти Димитров каза:

„Това, което видях по телевизията, не ми прилича на брегоукрепително съоръжение. Прилича ми на хотел. Не знам какво ще бъде“.

Според екоминистъра вчерашните му думи били извадени от контекста и отрече да е казвал в прав текст, че там се строи хотел.

Емил Димитров подчерта, че ръководеното от него ведомство няма да вземе отношение по въпроса, докато текат съдебните процедури, след като прокуратурата протестира разрешителното за строеж.

„Нямам правото да коментирам дейността на институциите. Не е редно да коментирам дейността на прокуратурата. Това е стратегия, която тя е възприела – да протестира разрешителното за строеж. Не ние го издаваме, а община Созопол. Когато имаме решение по този въпрос от съдебната система, ще предприемем последващите си действия“, увери министър Димитров.

Според него не е редно да прави коментар „със задна дата“, тъй като разрешението за стартиране на дейностите е издадено още преди да заеме поста на екоминистър.

„Не бих искал да влияя по някакъв начин на един бъдещ процес, да изземвам правомощия или да излиза, че аз самият издавам присъди. Това по никакъв начин не е редно да се случва. Не коментирам, а помагам изцяло на прокуратурата във всичките ѝ действия“, допълни още той.

БСП поиска изслушване

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова каза от трибуната:

„Задължение на държавата е да гарантира на българския народ чиста вода, чист въздух, храна и земя. Темата за опазване на природата и екологичните стандарти е една от най-важните днес. В последните години станаха известни десетки случаи на нерегламентирани сметища в България, където незаконно са струпани боклуци от цял свят. В Хасково и много други градове водата е опасна за здравето на хората от години. Замърсяването на въздуха в големите градове е над допустимите норми в пъти, а в последните дни ярък пример за беззаконност и безнаказаност е случилото се във Варна и строежа в Алепу“, аргументира предложението лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От парламентарната трибуна тя призова всички тези въпроси „да срещнат решителни мерки от страна на държавата“.

„Вместо това вчера министърът заяви, че няма да бъде екологична бухалка. Да се спазват законите на страната и да се упражнява контрол над тяхното изпълнение не е бухалка, а ваше първо и неотменимо задължение“, обърна се Нинова към министърът на екологията.

ГЕРБ даде Нинова на прокуратурата

Няколко часа по-късно депутати на ГЕРБ съобщиха, че подготвят сигнал до прокуратурата заради „неистини“, изречени от лидера на СП Корнелия Нинова относно качеството на водата в Хасково, стана ясно от брифинг на депутати на ГЕРБ.

Според родената в Хасково депутатка и член на две парламентарни комисии Евгения Ангелова, Нинова през последната седмица на няколко пъти е дала погрешни данни и с това е насаждала притеснения сред хасковлии за качеството на водата им при условие, че от 18 май е удостоверено, че тя е годна за консумация.

Още по темата четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!