Емил Георгиев
на снимката: Адвокат Емил Георгиев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокат Емил Георгиев коментира Закона за мерките срещу изпирането на пари, който вдигна на крак адвокатската колегия. По думите му разпоредбите са пореден акт на свръхрегулация, който цели оказване на натиск върху гражданите и юридическите лица и може да доведе до насърчаване на корупцията.

„Това според нас идва само да насърчи корупцията, защото когато формално нещо не сте изпълнили, тогава тръгва обикновеният разговор „ок, какво да правим сега, как да го решим този въпрос”. Смятаме, че това е поредната свръхрегулативна мярка, която с нищо не допринася за по-високото ниво на сигурност за българските граждани или например за по-добре действащи банкови услуги, доколкото освен банковите и застрахователните институции, един куп други са включени в списъка на задължените лица.”

Георгиев и колегите му се обявиха на протест днес срещу опитите на държавата да ги превърне в доносници и по този начин да ги върне във времената на комунизма.

Според юриста не е работа на адвокатите да подават сигнали до правоприлагащите органи. За тази работа си има високоплатени агенти на ДАНС, ГДБОП и МВР. Георгиев заяви, че разпоредбите нарушават не само Закона за адвокатурата, но и Конституцията.

Адвокат Георгиев е на мнение, че или Висшият адвокатски съвет не си е свършил работата, или няма никаква прозрачност по какъв начин е действал, за да защити интересите на колегията.

Цялото интервю с Емил Георгиев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!