Мерседес Соса, Силвио Родригес, Чарли Гарсия, Хуан Габриел, Палома Сан Базилио, Хуан Луис Гера, Хосе Луис Пералес, Хосе Луис Родригес,Рафаел, Ана Габриел, Лучо Гатика, Шакира, Луис Мигел? Не! Най-великият латино певец на всички времена е Енрике Иглесиас. Да, Енрике. Не баща му Хулио, а Енрике. Това беше определено от организацията „Билборд“, която заедно с веригата „Телемундо“ обяви в понеделник церемонията по награждаването в рамките на латинските билбордове, която ще се проведе в сряда, 21 октомври, във Флорида (САЩ), съобщава „Дойче Веле“.

45-годишният Иглесиас ще бъде признат за „безбройните си постижения и принос в класациите за популярност“, каза организацията от „Билборд“. Това е първият път, когато пенец е удостоен с тази награда и изборът няма нищо общо с музикално или интерпретативно качество, а се основава на формула, която отчита всички хитове, които се появяват в седмичната класация „Хот Латин Сонгс“ от 1986 г., в допълнение към броя на най-добрите латино албуми, който започва да изброява през юли 1993 г.

Това уравнение определи, че Енрике Иглесиас е най-великият латински артист на всички времена, въпреки че за целите на тази награда „всички времена“ е от 1986 г., което в действителност не е „всички времена“, а само 34 години. Испанският изпълнител влезе в списъка за първи път през 1995 г., когато песента му „Си ту те вас“ влезе в „Хот латин Сонгс“, където остана за осем седмици. Това беше първият му номер 1 от общо 27, които е събрал до момента. С тях той е добавил 189 седмици в списъка.

Но не става въпрос само за това. Той също така е поставил 43 песни в общата класация, 39 от които са в топ 10. Най-големият му хит дойде през 2014 г., когато хитът „Байландо“ прекара 41 седмици в класацията. Междувременно в списъка със записи Енрике Иглесиас е поставил осем албума. Според „Билборд“, изпълнителят е продал повече от 180 милиона копия за 25-годишната си кариера, с повече от 16 000 милиона гледания на музикалните му клипове и 18 милиона слушания на песните му.

След Енрике Иглесиас са Луис Мигел, Селена, Марко Антонио Солис и Висенте Фернандес като артисти с най-голямо присъствие в класациите. Със сигурност сега дебатът на експертите ще започне колко общо е количеството продадени дискове с музикалното качество, тази вечна дискусия. Освен Иглесиас, в изданието за 2020 г. на латиноамериканските „Билборд“, специални награди ще бъдат връчени и на Армандо Мансанеро, Карлос Вивес, Луис Фонси и Тати Янки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!