Европейският парламент прие резолюция, в която настоя за по­-строги мерки срещу фалшивите новини, предаде БТА в четвъртък.

Евродепутатите очакват изясняване на отговорността на онлайн платформите в разпространението на информация, осигуряване на еднакви условия за сходни услуги онлайн и офлайн, въвеждане на по­строги мерки срещу незаконните действия и съдържанието в интернет. ЕП настоява Европейската комисия да разгледа възможните грешки и злоупотреби при използването на алгоритми, за да се избегнат дискриминация, нелоялни действия или нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

В документа се допълва, че комисията трябва да изготви насоки, за да може онлайн платформите да изпълняват своите отговорности и да спазват правилата. ЕК следва да създаде еднакви условия на съревнование за сходни услуги онлайн и офлайн. Очаква се комисията да определи и да изясни процедурите за уведомяване за незаконно съдържание и стоки, и за тяхното отстраняване.

ЕП предлага комисията да разгледа възможността за допълнителна законодателна намеса за ограничаване на препредаването и разпространението на лъжливо съдържание в интернет.

Онлайн платформите трябва да предприемат мерки за неприкосновеността на личния живот на потребителите и за точността на информацията. Това според евродепутатите трябва да стане с борба с незаконните стоки и съдържание чрез регулаторни мерки или саморегулиране (например чрез проследяване на нарушители, следене за неподходящо или незаконно съдържание онлайн), борба с разпространението на фалшиви новини (като на потребителите се предоставят възможности за разобличаване, така че останалите да бъдат наясно, че определено съдържание е невярно).

ЕП настоява онлайн платформите да съобщават на потребителите точния характер на събираните за тях данни и начина, по който ще се използват. В резолюцията се отчита необходимостта от защита на анонимността на потребителите, когато личните данни се обработват от някой друг. Онлайн платформите следва да предлагат ясни, изчерпателни и справедливи условия за използване, като избягват сложна терминология, пише в резолюцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!