Доналд Тръмп, Реджеп Ердоган
на снимката: Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган е поел ангажимент Турция да не атакува отрядите в Сирия, които се ползват с подкрепата на САЩ, предава ТАСС.

В интервю пред Си Ен Би Си държавният секретар Майк Помпео каза, че Реджеп Ердоган обещал турските операции в Сирия да са насочени само срещу терористичната организация Ислямска държава.

„Турците гарантират, че след нашето изтегляне, тези, които са се сражавали заедно с нас против Ислямска държава, ще бъдат защитени.“, казва Помпео.

На въпрос дали има доверие на Ердоган, държавният секретар отговаря, че в крайна сметка важни са делата, а не думите.

„Това се отнася и до нашия съюзник в НАТО Турция.“, казва Помпео.

В свой коментар за вестник „Ню Йорк Таймс“ Ердоган подчертава, че решението на президента Тръмп да оттегли войските си от Сирия е правилно.

Ердоган казва, че във военно отношение терористичната организация Ислямска държава вече е разгромена. Това правело изтеглянето на американците логично, при условие, че бъде осъществено „с точните партньори“.

Днес предстои среща между Ердоган и съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън. Очаква се двамата да обсъдят политиката на Турция срещу кюрдските въоръжени отряди в Сирия. Те бяха съюзници на САЩ по време на операциите срещу Ислямска държава, но Турция ги смята за терористи.

При посещението си в Израел Болтън каза, че ще иска обещанието на Ердоган, че след американското изтегляне няма да има атаки срещу сирийските кюрди, съобщава Ен Би Си.

Припомняме, че по време на визитата си в Израел в неделя Болтън заяви, че САЩ няма да се изтеглят от Сирия докато не бъда гарантирана сигурността на кюрдите там. Това е рязка промяна в позицията на Вашингтон, като се има предвид, че преди седмици Тръмп заяви, че американските войници ще се върнат на родна земя възможно най-скоро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!