ЕС, Румъния, председателството

Днес в Брюксел се събира Съветът по общите въпроси на Европейския съюз.

На срещата се очаква Румъния да представи приоритетите на своето председателство и да огласи информация за започването на преговорите по следващата многогодишна финансова рамка.

Съветът ще обсъди и представеният в края на годината Съвместен план за действие по дезинформацията, който цели осигуряването на единен европейски отговор на заплахите, произтичащи от разпространението на фалшиви новини.

През изминалите две години властите в Букурещ се опитаха да си прокарат своя дневен ред зад гърба на ЕС, като – за разлика от правителствата в Полша и Унгария – те избягваха откритата конфронтация с Брюксел.

С началото на европейското председателство това вече не е възможно. И в този смисъл това председателство може би е и шанс за Румъния. За ЕС обаче то идва в неподходящ момент. И то не заради характера на това правителство.

Дееспособността на Букурещ е под въпрос, защото правителството и президентът се намират в един вид състояние на война. А това засилва и без това непредвидимите рискове, които може да предизвика един некоординиран Брекзит.

Именно затова в навечерието на вумънското председателство председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в интервю, че се съмнява, че Румъния може да се срави с председателството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!