Реджеп Ердоган
На снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган

В специално обръщение към нацията президентът Ердоган обвини за икономическите неволи на страната няколко заможни турци, които забогатяват за сметка на обедняването на народа.  

„Турция е решена да възпре инфлацията в страната и да я върне до едноцифрена стойност в най-скоро време“, каза още Реджеп Ердоган.

Ето защо днес в парламента ще бъде внесен нов законопроект за намаляване с 1 процент на ставката на корпоративния данък. Документът предвижда и подкрепа от хазната за националната валута.

Властите отчетоха годишна инфлация през декември м.г. в размер на 36,1 на сто – рекорд за цялото 20-годишно управление на Партията на справедливостта и развитието.

Увеличението на цените се дължи на покачването на разходите за транспорт с близо 54% на годишна база, а цените на храните и напитките скочиха с 43,8%. Цените на битовата техника и гостоприемството също са се повишили с над 40% в сравнение с предходната година.

Турската валута загуби повече от 40% спрямо щатския долар миналата година. Този срив, подхранван от настояването на Ердоган централната банка на страната да следва изключително неортодоксална политика на намаляване на лихвените проценти, вместо да ги повишава, в условията на бързо нарастващи цени.

Ердоган обвинява за икономическите проблеми на Турция чуждестранна намеса и казва, че води борба за повече финансова независимост на страната.

Спиралата на цените и падащата валута вече принудиха турското правителство да предприеме извънредни мерки, за да се опита да защити работниците и спестителите.

Миналия месец Ердоган обяви увеличение с близо 50% на минималната работна заплата в страната. Централната банка на Турция намали лихвените проценти за четвърти пореден месец през декември.Трябва да се отбележи, че обикновено Централните банки повишават лихвените проценти, когато инфлацията се покачва, за да спрат прегряването на икономиката.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук