Турският президент Реджеп Ердоган
На снимката: Турският президент Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оповести, че в страната му ще има предсрочни избори за парламент и президент на 24 юни, съобщи Си Ен Ен. Това е повече от година по-рано от времето, по което вотът нормално трябваше да се състои.

Изборите ще са първите след проведения през миналата година референдум, на който се реши турската парламентарна демокрация да се трансформира в президентско управление и се дадоха още повече правомощия на Ердоган.

Вчера лидерът на главната националистическа партия на Турция заговори за преговори относно провеждане на предсрочни избори през август. Девлет Бахчели, който оглавява Партията на националистическото движение (ПНД), призова правителството да не чака 3 ноември 2019 г. за провеждане на президентски и парламентарни избори. Той заяви пред депутатите на ПНД, че изборите трябва да се проведат на 26 август 2018 г. , което беше изненадващо, тъй като правителството, водено от Ердоган, многократно настояваше, че няма да има предсрочни избори.

Бахчели, който води ПНД от 1997 г., е изиграл важна роля в някои от ключовите моменти в политическата история на Турция. Неговата партия е в близки отношения с тази на Ердоган и разширява електоралното си влияние. Ходът му може би е насочен към постигането на взаимна изгода – по-добро представителство на ПНД в новия парламент и предсрочно поемане на цялата изпълнителна власт от президента Ердоган, който ще бъде преизбран. Неочакваното решение за изтеглянето на изборите вероятно им аза цел да ги проведе в условията на висок рейтинг за управляващите – нещо, което не е гарантирано след година в динамичната политическа и икономическа ситуация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!