Най-голямото копие на
Най-голямото копие на "Титаник" от части "Лего"

Най-голямото копие на „Титаник“ от части на „Лего“ е отнело 700 часа /11 месеца/ на 10-годишно момче-аутист от Рейкявик, Исландия, за да го направи. Макетът ще бъде показан пред публика в началото на следващата седмица в „Тайтаник мюзиъм атракшън“ в Пиджън Фордж, Тенеси.

Бриняр Карл Бигисон, вече на 15 години, е използвал за творбата си 56 000 тухлички „Лего“. Моделът е дълъг 8 метра, висок е 1,5 метра и е широк 1,2 метра.

Момчето се е запалило по конструктора „Лего“ на 5-годишна възраст. Сподели, че понякога е правило копия на реални предмети, а друг път е използвало фантазията си. Първоначално Бриняр е бил най-въодушевен от пресъздаването на влакове, но това се променило, когато веднъж дядо му го взел за риба с лодка и той се запалил по създаване на копия на кораби. По това време, на 10 годинки, момчето вече знаело всичко за „Титаник“.

Гигантският модел на кораба се превърнал в семейно мероприятие. Дядото, който е инженер, е умалил мащабно плановете на огромния лайнер до размер, подходящ за правене от „Лего“. Майката пък е подкрепяла всячески сина си по време на осъществяването на проекта. Момчето призна, че без нея е нямало да успее да го реализира. Тухличките „Лего“, които са били използвани, са купени с помощта на дарения от роднини и приятели.

Бриняр сподели, че процесът на построяване на макета на „Титаник“ му е помогнал да се справя и с аутизма. Преди да започне, той се е нуждаел от помщник в училище почти за всичко, а сега учи сам и успехът му се е повишил.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!