Реджеп Ердоган, Турция
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган положи клетва за своя втори мандат като президент на страната.

Този път той ще притежава власт, каквато нито един турски лидер не е притежавал от десетилетия.

От днес влиза в сила новата президентска система на управление на страната, в която цялата власт се концентрира в ръцете на Ердоган.

Ердоган положи клетвата за следващия си пет годишен мандат на управление по време на специална сесия на парламента.

След нея ще се проведе голяма церемония, която ще отбележи преминаването от парламентарна република в президентска. Церемонията ще се състои в двореца на Ердоган Аксарай.

От всички европейски лидери само българският президент Румен Радев присъстваше на церемонията по встъпване в длъжност.

Пред БНР президентът Радев обяви защо се е отзовал на поканата да присъства на днешната церемонията по встъпване в длъжност на Реджеп Ердоган като президент на Република Турция.

„Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека все пак не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион, добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността.“

И добави:

„Убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на така необходимото за всички ни добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от нашите съседи“.

Президентът Радев посочи и още една причина за развитие на добросъседските отношения с Турция.

„След катастрофалния провал на енергийната ни политика Турция се превръща в решаващ фактор по отношение надеждността на нашата енергийна сигурност по отношение на надеждност на доставки и като цена на доставките на газ за България. В тази връзка вярвам, че с президента на Турция ще работим за развитие на отношения в дух на добросъседство, взаимно уважение и партньорство“, каза Румен Радев.

Новите правомощия на президента Ердоган включват:

  • Директно назначаване на хора на ръководни позиции, включително министри и вицепрезидент
  • Възможността да се намесва в правната система на страната
  • Правото да налага извънредно положение
  • страната вече няма да има министър-председател

Критиците на президентската република твърдят, че всичко това ще съсредоточи огромна власт в ръцете на един човек и че новата система на Турция ще липсва балансът, какъвто наблюдаваме във Франция и САЩ.

Самият Ердоган твърди, че големият му авторитет ще му даде възможност да се заеме с икономическите проблеми на Турция и да победи кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук