Полша ЕС

Брюксел едва ли ще отстъпи от искането си Полша да спазва принципите на правовата държава, за да получи средства за възстановяване след пандемията, заявиха официални лица, въпреки заплахите от страна на Варшава, че може да блокира вземането на решения в рамките на Европейския съюз, предаде „Ройтерс“.

Полша ще може да получи 24 млрд. евро безвъзмездни средства и 11,5 млрд. евро много евтини заеми от фонда, предназначен да помогне на държавите членки да станат по-екологични и по-цифровизирани, когато икономиките им се възстановяват.

Парите обаче са замразени, защото управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ не иска да отмени промените в съдебната система, въведени през последните седем години, въпреки че върховният съд на ЕС ги обяви за несъвместими с договорите на ЕС. Повече четете тук.

Предвид наближаващите избори догодина, ръководителят на националистическата и евроскептична партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински и други висши партийни функционери засилиха анти-европейската си реторика, настоявайки, че Полша няма да направи никакви отстъпки, отбелязва „Ройтерс“

Говорителят на партията заяви в сряда, че изпълнителната власт на ЕС няма право на глас в областта на съдебната система и решението за замразяване на средствата за Полша е политическо.

„Полша ще прилага много стриктно прерогативите, които има, и в същото време много стриктно ще следим за това… Европейската комисия да не навлиза в области, в които договорите не ѝ дават правомощия“, каза той.

Заплахата на Варшава е, че ако средствата не бъдат отблокирани, тя може да блокира решенията на 27-членния ЕС в области, в които се изисква единодушие: външна политика и политика на сигурност, данъчно облагане или финанси.

Тя използва този лост, за да се доближи до отпускането на средства от ЕС по-рано тази година, като временно блокира приемането от ЕС на глобално договорения минимален корпоративен данък.

С досегашната реторика Полша обаче не успя да впечатли ЕС. „Комисията не е много загрижена за подобни заплахи“, заяви един от високопоставените служители на ЕС, като добави, че „Право и справедливост“ „тества понятието „враг“ за изборите“.

„Малко вероятно е Комисията да понижи изискванията си, които така или иначе са по-скоро минималистични и които бяха договорени с полското правителство“, добави служителят.

Втори високопоставен служител на ЕС заяви, че макар и да има възможност за компромис, ценностите на ЕС трябва да бъдат спазвани.

„Инициативата сега е на полската страна, не виждам каква инициатива би могъл да предприеме ЕС на този етап“, каза служителят.

Варшава се стреми да получи пари от ЕС, за да впечатли избирателите, които сега се борят с рязкото повишаване на инфлацията.

Нейният план за изразходване на средствата включва 3,7 млрд. евро за вятърен парк в Балтийско море, за да диверсифицира енергийния си микс от въглища, и 1,4 млрд. евро за лаптопи и високоскоростен интернет за училищата в по-слабо развитите райони.

Без тези средства полските болници и медицински университети няма да получат 4,4 млрд. евро, за да се подготвят за бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването, а плановете за 47 500 места в детските градини, целящи да увеличат участието на жените в работната сила, могат да бъдат изложени на риск.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук