санкциите, Иран

ЕС заяви в понеделник, че създаде специален механизъм за запазване на петрола и другия бизнес Иран, в опит да се избегнат санкциите на американският президент Доналд Тръмп, който се оттегли от ядреното споразумение.

ЕС и Иран, заедно с Русия и Китай заявиха, че са решени „да защитят свободата на техните икономически оператори и да запазят легитимния бизнес в Иран“, става ясно от изявление след среща на високо равнище в ООН.

Еврокомисарят по външните работи Федерика Могерини прочете общото становище след срещата на страните останали в ядрената сделка с Иран.

„Подчертахме значението на създаването на специален механизъм за уреждане на конфликти с Иран“, сподели тя като резултата от срещата на петте страни (Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция) с Иран.

Магерини обясни, че на равнището на страните от ЕС вече е взето решение да се създаде такъв механизъм, така че останалите страни да могат да се присъединят към него.

Припомняме, че преди няколко месеца президентът на САЩ Доналд Тръмп извади страната си от ядреното споразумение с Иран, за което отдавна изразяваше негативно мнение. Според администрацията на Тръмп то не се спазва от страна на Иран, която е задължена да не разработва ядрено оръжие. В замяна на това много от наложените санкции на Запада бяха свалени, за да може икономиката на Техеран отново да се задвижи.

След оттеглянето на САЩ Тръм върна част от санкциите срещу Иран, което предизвика негативни реакции от страна на останалите държави, участващи в споразумението. Тръмп се обяви за предоговаряне на сделката, което все още не е получило съгласието на останалите страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук