Индия

ЕС подготвя бърза помощ за Индия за справяне с нарастващата криза с COVID-19. Инфекциите и смъртните случаи достигнаха рекордно високи стойности, заяви шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя.

„Разтревожени от епидемиологичната ситуация в Индия. Готови сме да подкрепим“, каза Фон дер Лайен в Tуитър. „ЕС обединява ресурси, за да отговори бързо на искането на Индия за помощ чрез механизма на ЕС за гражданска защита.“

Меркел: Германия също се включва с помощ

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейното правителство също подготвя спешна помощ за Индия. „На хората в Индия искам да изразя съчувствието си относно ужасните страдания, които COVID-19 отново донесе на вашите общности“, заяви Меркел.

Индия изнемогва под натиска на COVID-19

Индийската столица Ню Делхи в неделя удължи локдауна. Кризата в страната с коронавируса нарасна с рекордно високи инфекции и смъртни случаи. Индийците наброяват 1,3 милиарда души. За денонощие те регистрират 349 691 нови случая и 2767 смъртни случая. Това са най-черните показатели най-високите от началото на пандемията.

Няма запаси от кислород

Ню Делхи, който е дом за 20 милиона души, е най-силно пострадалият в Индия. Там болничните легла и запаси от кислород вече са свършили. „Решихме да удължим блокирането с една седмица“, заяви главният министър на Ню Делхи Арвинд Кейривал във видео изявление:

„Хаосът на коронавируса продължава и няма почивка. Всички са за удължаване на заключването.“

58% скок на заболеваемостта

През последните седем дни Индия е регистрирала над два милиона случая – ръст от 58 процента на заболеваемостта

Много индийски градове са под блокада, има нощен полицейски час или други ограничения, за да се опитат да ограничат разпространението на вируса. Правителството полага усилия да осигури доставки на кислород чрез специални влакове и въздушни превози на контейнери от други страни.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!