Себастиан Курц ще се превърне в най-младия лидер на континента, след като Австрийската народна партия оглави изборите след неделното гласуване. Но въпреки предупрежденията на ЕС, той може да се нуждае от коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPO), за да осигури правителство, пише Daily express.

Сега съобщенията в полската преса показват, че FPO може да настоява Австрия да се присъедини към Вишеградската група, четиринационален съюз на Чешката република, Унгария, Полша и Словакия, който се противопоставя на имиграцията, като условие за формиране на коалиция.

Вишеградските лидери преди това отхвърлиха квотите за мигранти, одобрени от западното доминирано мнозинство на държавите-членки на Европейския съюз. Освен това, те отхвърлят и предложените реформи на ЕС, които биха прехвърлили повече правомощия от националните правителства към институциите в Брюксел.

Присъединяването към алианса бе подкрепено от крайнодясната Партия на свободата в предизборната й кампания.

В дебат преди изборите ръководителят на партията Хайнц-Кристиан Щрахе обеща:

„Ще укрепим контактите с държавите от Вишеградската четворка и би било хубаво, ако можем дори да станем членове на  групата”.

От своя страна Курц похвали десния унгарски премиер Виктор Орбан за изграждането на гранична ограда, за да се предотврати излизането на мигрантите от територията на ЕС.

Поддръжниците се надяват, че с евентуалното присъединяване на Австрия, вишеградските държави биха могли да поддържат по-голямо влияние в ЕС и да водят борба срещу отворените граници и все по-тесния съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук