Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС взеха политическо решение за въвеждане на нови санкции срещу Беларус. Те ще бъдат приложени спрямо официални лица, отговорни за проявата на насилие и нарушаване на човешките права.

Междувременно протестите в страната продължават.

Външните министри са възложили на съответните служби да съставят необходимия „черен списък” от лица, срещу които ще бъдат въведени новите санкции.

В момента няма яснота дали президентът Александър Лукашенко е включен в него.

Днес министрите на външните работи на ЕС проведоха извънредна видеоконференция във връзка със ситуацията в Беларус, където след президентските избори на 9 август продължават масовите протести.

По време на заседанието са обсъдени варианти за възможни действия от страна на ЕС, включително въвеждането на санкции срещу Беларус и възможно активиране на подкрепа за опозицията.

Възможно е въпросът за санкциите да влезе в дневния ред на предстоящата редовна среща на външните министри на ЕС на 27-28 август в Берлин.

По-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел осъди проявите на жестокост и насилие срещу мирно протестиращите в Беларус, съобщи „Дойче веле”.

По думите на говорителя на правителството Щефан Зайберт, особена критика е предизвикало задържането на хиляди протестиращи и съобщенията за недопустимо отношение към тях.

Властите в Беларус следва незабавно и без каквито и да е условия да освободят задържаните и да им осигурят правото на събиране и на изразяване на мнение, подчерта Зайберт.

През изминалите дни в страната са задържани повече от 6 000 демонстранти, а двама души загинаха.

Основният съперник на Лукашенко Светлана Тихановская, беше принудена да напусне Беларус и се установи в Литва.

В свое обръщение, публикувано в канала на пресслужбата на щабовете на Тикановская, Бабарико и Цепкало „Телеграм”, тя обяви, че поставя началото на инициатива за създаването на координационен съвет за осигуряване предаването на властта и подчерта, че е готова за диалог.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!