петрол, Венецуела

Дълго време държавите от ЕС се бореха за ограничаване на цените на руската енергия. Вече е постигнато споразумение за цената на петрола, предаде „Deutsche Presse-Agentur“ (ДПА). В петък страните от Европейския съюз са постигнали споразумение за ценови таван от 60 щатски долара за барел руски петрол от идващия понеделник, пише немската агенция, позовавайки се на европейски дипломати.

Заедно с международните си партньори ЕС иска да принуди Русия да продава петрол на по-ниски от пазарните цени на клиенти в други държави. Постигнатото в петък споразумение между правителствените представители предвижда ценови таван от 60 щатски долара за барел. Цената се равняваща се на около 57 евро и ще бъде с до 9 евро по-ниска от последната пазарна цена на руския суров петрол Уралс. Според плановете тя ще се прилага от понеделник.

Надеждата е, че таванът на цените ще намали напрежението на енергийните пазари и ще облекчи тежестта върху трети страни. Таванът има за цел също така да гарантира, че Русия вече няма да се възползва от повишаването на цените на петрола и по този начин ще може да напълни военната си каса, отбелязва ДПА.

За да може да се реагира на развитието на пазара, плановете предвиждат ценовият таван да се преразглежда на всеки два месеца. Цената в него винаги трябва да бъде с поне пет процента по-ниска от средната цена, определена от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Ценовият таван има за цел да допълни петролното ембарго срещу Русия, за което ЕС вече взе решение през юни. В него се предвижда, наред с другото, забрана за закупуване, внос или по-нататъшен пренос на суров петрол и някои петролни продукти от Русия към ЕС. Ограниченията ще се прилагат от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари 2023 г. за други петролни продукти. Има обаче някои изключения, например за Унгария и България. Повече по темата – четете тук. 

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук