черния списък, ЕС, Турция

Европейският съюз (ЕС) заяви, че може да наложи санкции на Турция заради „провокации и натиск“ към Гърция относно енергийните ресурси и морските граници.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Анкара „да се въздържа от едностранни действия“ в Източното Средиземноморие. Тя говори след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, предаде Би Би Си.

По-рано Турция и Гърция създадоха военна гореща линия, за да се опитат да намалят риска от сблъсъци в региона.

Напрежението се повиши по-рано тази година, когато Турция изпрати кораб в спорен район за търсене на потенциално богати находища на нефт и газ.

Фон дер Лайен заяви пред журналисти, че ЕС иска „положителни и конструктивни отношения с Турция и това би било също и в интерес на Анкара“.

„Но това ще работи само ако провокациите и натискът спрат“, каза тя. „Следователно очакваме Турция отсега да се въздържа от едностранни действия. В случай на подобни подновени действия от Анкара, ЕС ще използва всички налични инструменти и възможности. Имаме куп инструменти, които можем да приложим незабавно“, каза тя.

След късното си заседание членовете на ЕС се съгласиха да преразгледат поведението на Турция през декември и да наложат санкции, ако „провокациите“ не бъдат спрени.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, заяви в Туитър след срещата: „ЕС отправя явна заплаха за санкции срещу Турция, ако тя продължи да нарушава международното право.“

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС предлага на Турция по-близки отношения в областта на търговията и други области, но поддържа заплахата от санкции, ако напрежението в Средиземно море не се потуши.

Европейският съюз и Турция отдавна поддържат крехки отношения.

Турция е дългосрочен кандидат за членство в ЕС, но усилията са в застой. Лидерите на ЕС разкритикуваха резултатите на Турция относно правата на човека и върховенството на закона, особено след неуспешния военен преврат през 2016 г.

Въпреки напрежението Турция остава важен партньор за ЕС. Страната е домакин на милиони мигранти и сключи споразумение с ЕС, което ограничи броя на пристигащите в Гърция.

И Гърция, и Турция са членове на НАТО, но имат история на гранични спорове и претенции за морски права.

Напрежението се разпали през август, когато Анкара изпрати изследователски кораб в район на юг от гръцкия остров Кастелоризо, за когото претендират Гърция, Турция и Кипър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!