избори

Вече е ясно как ще се явят на предсрочния вот някои от основните политически сили у нас. ГЕРБ и СДС отново ще са в коалиция. Самостоятелно ще се явят ДПС, „Български възход“ и „Възраждане“. „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ преговарят за общо явяване, на БСП ú предстои конгрес.

При последното заседание на 48-ото Народно събрание Кирил Петков коментира пред журналисти, че „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) ще влязат в обединение и с граждански организации в името на обща кауза за просперитет. Петков поясни, че идеята е в следващия парламент да има такова мнозинство така, че всички важни приоритети за България да се случат. По думите му ДБ и ПП са само ядката, началото на това обединение, в него ще влязат граждански организации, с които се водели преговори. Сред изброените от Петков са „Спаси София“, „Правосъдие за всеки“, местни организации от Пловдив, Варна, Стара Загора.

Участието на гражданските организации Петков вижда като гарант в избирателните секции за честно протичане на вота.

Днес СДС проведоха национален съвет, след който стана ясно, че отново ще са с ГЕРБ на изборите на 2 април. Решението е било прието единодушно.

Пак днес Борисов заяви, че ГЕРБ няма да се коалира с БСП.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ съобщи, че партията ще участва самостоятелно на предстоящия вот. По думите му структурите на движението били готови за изборите.

Карадайъ посочи, че както и на предходните избори, ДПС ще направи сходна кампания като тази за 48-ото НС. Тя щяла да бъде направена „с отговорност, искреност, откровеност, така че да могат да застанат пред българските граждани и да коментират проблемите в страната“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че целта им е да бъдат първа политическа сила. Партията ще участва със свои кандидати на местния вот и ще издигне свой кандидат и в София.

В Хасково лидерът на „Български възход“ Стефан Янев каза, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори „Български възход“ ще се яви не като коалиция, както бе на предходните, а като политическа партия. Янев коментира, че не предвиждат съвместна работа с АБВ, но не изключва възможност в рамките на партийното представяне на „Български възход“ да си партнират с хора от други формации през гражданска квота или споразумение, предава БТА.

„На предните избори не ни достигна време за регистрация на партията. На практика тогава ние направихме коалиция от три партии мандатоносители. В момента е време за утвърждаване на партията, на нейните структура, да се види какво всъщност представлява партията и как по най-добрия начин може да бъдем в интерес на гражданите и да предлагаме решения – това е целта“, каза Янев. Той бе категоричен, че „Български възход“ ще премине 4-процентовата бариера.

На 11 февруари левицата свиква своя конгрес, на който една от темите се очаква да бъдат изборите.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук