доклад за върховенството на закона
На снимката: еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндерс на представянето на доклада

„Първият годишен доклад за върховенството на закона е приветствана стъпка за защитата правата на нашите граждани. Сега трябва да бъдат предприети действия, които ефективно да предотвратят по-нататъшни проблеми”, каза Роберта Метсола, евродепутат от ЕНП.

На 30 септември бе публикуван първият цялостен доклад за върховенството на закона във всички 27 държави членки. Документът повдигна много въпроси, които не бива да бъдат игнорирани.

„Докладът цели да защити фундаменталните права на гражданите, като независимо правосъдие, демокрация и силни, свободни медии. Това са основните принципи, на които се основава нашият Съюз”, каза Метсола.

„Проблемите не могат да бъдат игнорирани. Групата на Европейската народна партия непрекъснато призовава за общоевропейски механизъм, който е справедлив и недискриминационен, при наблюдението на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права във всяка държава членка, където всяка страна се оценява на равна основа”.

„Целта на този доклад е да действа като система за ранно предупреждение, той е предназначен да помага на държавите членки да се справят с всички недостатъци или потенциални проблеми. ЕС трябва да се сдобие с адекватни инструменти за контрол, които да се използват за задълбочено и справедливо разследване, и налагане на санкции срещу всякакви ясни, повтарящи се нарушения на принципите на правовата държава, когато това е необходимо “, подчерта тя.

Групата на ЕНП силно подкрепя включването на клауза, която да обвързва спазването на демокрацията, върховенството на закона и основните човешки права с финансирането от ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук