Дидие Рейндерс и Вера Йоурова
на снимката: Дидие Рейндерс и Вера Йоурова

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс и вицепредседателя на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова представиха днес първия Доклад за върховенството на закона в ЕС. В типичния си бюрократичен и мек тон, с припомняне за комунистическите режими в Източна Европа, Рейндерс и Йоурова казаха:

„Няма ли върховенство на закона, това влияе върху всекиго”.

По време на представянето стана ясно, че България ще бъде една от първите държави, чието състояние на върховенството на закона ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември

ЕК се надява да мине през такива дискусии за всяка една държава от ЕС-27 и започва с Белгия, България, Чехия, Дания, Естония.

Рейндерс и Йоурова подчертаха многократно, че това е „превантивен механизъм“, който цели най-вече диалог и откриване на потенциални проблеми.

„Няма да се боим да започваме и наказателни процедури”, заяви още Йоурова, припомняйки процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС.

Подобни процедури обаче са бавни и тежки, както показа активирането ѝ срещу Унгария и Полша.

Надеждата на Комисията е, че новият механизъм, който има конкретни критерии и може да се ползва за сравнение между различните държави, ще може да се прилага своевременно при потенциални проблеми, вместо при вече крайни случаи.

Протестите в България

На въпрос от Георги Готев от EurActiv какво е политическото им послание към протестиращите в България и двамата се позоваха на Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който бе създаден специално за България и Румъния при присъединяването им.

„Последните доклади показаха, че е имало прогрес, но настояваме на необходимостта за реформи”, каза Рейндерс.

„CVM продължава. Имаше планове да бъде отменен, но това е недовършена работа“, каза Йоурова.

С тези думи еврокомисарят на практика опроверга за пореден път твърденията на българското правителство, което от близо година настоява, че механизмът е отпаднал.

Оказва се обаче, че това не е така, въпреки обещанията на бившия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер към премиера Бойко Борисов, че след края на неговото председателство, мониторингът върху България ще отпадне.

В последния доклад от 2019г. имаше препоръка за прекратяване на механизма. Нашето правителство обаче го разтълкува, че оставало само формално ЕП и Съветът на ЕС трябва да потвърдят решението на Комисията.

„Когато хората изразяват такова недоволство и недоверие и много ясно чувство, че не е възможно да получат справедливост от държавата, това е нещо, за което властите трябва сериозно да обмислят. Това не е допълнителна критика”, уточни Йоурова.

„Ние винаги сме подкрепяли активно реформите в България чрез CVM или други възможности. Комисията е готова да подкрепи и да помогне”, каза още тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!