Елена Йончева
на снимката: Елена Йончева

Механизмът за наблюдение на правосъдието и върховенството на правото в България не е отпаднал, както уверяваха управляващите, и това ясно от писмения отговор на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова на запитване от евродепутата Елена Йончева, съобщи самата Йончева пред БНР. Тя подчерта, че по този начин управляващите, които внушаваха, че мониторингът над България е прекратен, биват категорично опровергани.

Оповестяването на отговора на комисар Йоурова по ирония на съдбата почти съвпада с оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, който миналата година се зарече да я подаде, ако докладът на ЕК е лош и мониторингът над България не отпадне. Интерпретацията на управляващите на последния доклад на Комисията „Юнкер“ като добър даде на министъра морално основание да остане на поста – нещо, което сега се разбива на пух и прах от отговора на Вера Йоурова. Впрочем неуспех претърпя и самия бивш председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който се бе амбицирал да помогне наблюдението над България да падне до края на неговия мандат.

Вера Йоурова
на снимката: Вера Йоурова – вицепрезидент на Европейската комисия

Предполагаемото отпадане на мониторинга бе една от основните външнополитически цели на управляващите, тъй като то е белег за спечелено доверие сред европейските пътньори по отношение на борбата с корупцията и на спазването на върховенството на закона. Това е и причината да бъде енергично предтавяно като фактически постигнато след доклада от края на миналата година. Отговорът от ЕК обаче е разочароващ, защото потвърждава, че във формален план мониторингът си остава.

В писмен отговор на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова изрично се отбелязва, че „понастоящем Решение 2006/929/ЕО на Комисията за създаване на Механизъм за сътрудничество и проверка в България остава в сила. В съответствие с неговите изисквания, за отмяната му е необходимо ново решение на Комисията, след като се вземат предвид забележките на Европейския парламент и на Съвета“ – разясни евродепутатът от квотата на БСП.

Според интерпретацията на Йончева този официален отговор на Вера Йоурова показва не само състоянието на върховенството на закона в България, но и начинът по който ГЕРБ се опитват да заблудят българското общество, че този механизъм е прекратен.

По думите й в писмото на зам.-председателят на Европейската комисия се припомнят изводите от есента на 2019 г. и се отбелязва, че те все още са в сила: продължават да съществуват редица предизвикателства, включително гарантирането на ефективни наказателни разследвания и постигането на солидни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Комисията не е променила своята оценка, съдържаща се в доклада от октомври.

Припомняме, че след доклада в България се разгоря остра дискусия по темата дали написаното в него означава край на мониторинга над българското правосъдие и спазването на върховенството на закона или не. Управляващите го разчетоха като фактическо отпадане и заявиха, че опозицията създава „фалшиви новини“, въпреки че и тогава беше ясно, че в чисто формален аспект мониторингът все още остава. През май в парламента Крум Зарков от БСП запита на това основание защо, след като правосъдният министър е обещал оставка при оставане на мониторинга, „Юнкер си замина, а Кирилов е още тук?“. Отговорът на председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова беше:

„Констатациите в доклада по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички изисквания на ЕК и затова тя препоръчва това да е последния доклад. Това бе потвърдено и от доскорошния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.“

Тя подчерта, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния монитронигов доклад:

„Имаме и признание за изпълнението на всички препоръки. Няма промяна в позицията на ЕК относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло. Затова и с оглед на наближаващия 24 май ще ви призовем: г-н Зарков, четете“.

Подобно становище изрази и външният министър Екатерина Захариева по време на същия парламентарен контрол. Според нея де факто нямаме механизъм за сътрудничество и оценка – нямаме мисии, нямаме доклади, каза тя в отговор на въпрос на депутата Крум Зарков. Във Фейсбук пък тя публикува подробна аргументация и разяснения за ситуацията с мониторинговия механизъм и предложи свето тълкуване:

„Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО /Механизъм за сътрудничество и оценка – бел. ред./ и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище“.

Винаги реагирам с радост, когато европейски теми намират място в българските медии. Тази вечер обаче трябва да отбележа,…

Gepostet von Екатерина Захариева am Mittwoch, 20. Mai 2020

По думите на Елена Йончева еврокомисар Йоурова е подчертала, че ЕК е в тясна връзка с българските органи, както и с тези на всички държави членки, и е започнала диалог в навечерието на предстоящия нов доклад за върховенството на правото, „в който специална глава е посветена на борбата с корупцията“.

Йончева предупреди, че оценката за състоянието на върховенството на правото се превръща в условие за нормалното получаване на европейско финансиране и е възможно ако тя е незадоволителна да се стигне дио редуциране и дори спиране на европейски средства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук