Транспортът е ключов сектор за европейската икономика и затова трябват повече инвестиции. За това призова еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, която присъства на конференцията „Инвестиционни възможности за транспортния сектор”. Тя обясни, че в бъдеще грантовете ще се използват за стратегически проекти. Държавите обаче ще трябва да работят с финансови инструменти, добави Булц.

Въпреки, че еврозоната е излязла от икономическата криза и за първи път всички държави регистрират икономически ръст на БВП, страните от Югоизточна Европа още не са се възстановили напълно.

Еврокомисарят каза още, че трябва да се мисли за безопасността по улиците, защото на ден по европейските улици умират 70 души.

„Освен това, трябва да се мисли и за опазването на околната среда. Необходимо е да има такива иновации в транспорта, че той да не замърсява планетата”, допълни още Виолета Булц.

Премиерът Огнян Герджиков заяви, че са нужни спешни мерки за спасяване на железниците и призова за спешни инвестиции в железопътния сектор. Заради стратегическото положение на България, страната ни развива транспортната си инфраструктура по оста изток-запад, обясни премиерът. Герджиков смята, че до края на програмния период трябва да се завършват жп връзките с Гърция и Турция.

Усилията на правителството са насочени към развитие на транспортната инфраструктура, каза от своя страна ресорният министър Христо Алексиев.

„Стремим се да изграждаме модерна инфраструктура, отговаряща на потребностите на населението и бизнеса в страната ни, използвайки както средства от ЕС, така и заеми от международни финансови институции, от частния сектор и държавния бюджет”, посочи министърът.

Той обясни, че с европейските пари се развиват приоритетно коридорите от основната трансевропейска транспортна мрежа, които преминават през страната ни – Ориент-Източносредиземноморски, както и коридорът Рейн-Дунав.

Алексиев посочи, че един от основните му приоритети е подобряване на корабоплаването по река Дунав.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!