Гърция ваксинация

Към днешна дата броят на ваксинираните у нас достигна до 1 860 993 души. От тях 852 420 са с по две дози. Това ни поставя на последно място в Европа. Около 18%  от възрастното население е получило поне 1 доза ваксина. За сравнение първенецът в Европа е Белгия, като над 70% от нейното население има поне поставена поне 1 доза.

Макрон прави задължителна ваксинацията на медицинския персонал

Френският президент Еманюел Макрон обяви в понеделник задължителни ваксинации COVID-19 за здравния персонал Над 900 000 души във Франция се втурнаха да планират ваксинация, след като президентът предупреди, че ще бъдат наложени ограничения за всички, които не са били ваксинирани или тествани отрицателно за COVID-19.

Разкривайки обширни мерки за борба с пандемията, Еманюел Макрон заяви, че ваксинацията засега няма да бъде задължителна за широката общественост, но отбеляза, че ограниченията ще засегнат тези, които не са били ваксинирани. Президентът каза, че здравните работници трябва да бъдат ваксинирани до 15 септември или ще понесат последствията.

Станислас Ниокс-Шато, който управлява Doctolib, един от най-големите уебсайтове за резервация на ваксинации в страната, каза че рекорден брой хора търсят ваксинация след съобщението на президента.

„За няколко минути имаше 7,5 милиона връзки към сайта на Doctolib. Повече от 900 000 души са се регистрирали за ваксинация вчера, два пъти повече от последния рекорден брой на 11 май“, каза Ниокс-Шато.

Макрон заяви вчера, че здравна карта е необходима за достъп до широк спектър от услуги и сега ще е необходима по-често, включително за ресторанти, кина и театри.

В Гърция на закрито ще влизат само ваксинирани

Появата на Делта вариант на коронавируса и нарастването на случаите на заразяване накараха и гръцкото правителство да увеличи усилията за насърчаване на ваксинацията, на фона на растяща тревога за възможните последици от туризма и икономиката, като цяло, пише в-к Катимерини.

Гърция също въвежда задължително ваксиниране за здравните работници, а в затворените части на заведенията вече ще се допускат само клиенти с Covid ваксина.

Въпреки, че темпът на ваксинация в Гърция се ускори през изминалата седмица, проучване показва че 40% от неваксинираните гърци не желаят да го направят. Правителството търси корените на тази съпротива, опитвайки се да ангажира местните власти и дори потърси помощта на църквата в увеличаването на процента на ваксинираните.

Повече ваксинирани, отколкото неваксинирани в Германия

Броят на напълно ваксинираните срещу коронавирус в Германия за първи път надвиши броя на тези, които не са получили нито една доза ваксина. В Германия обмислят да ограничат летните почивки на неваксинираните, защото големият им брой пречи на разхлабването на мерките и за ваксинираните, тъй като увеличава риска от разпространение на коронавируса, особено в по-заразните му варианти.

Българите скептични относно ваксините

Забавянето на доставките, скептичното отношение към ваксините и лошото управление оставиха страната ни с най-нисък процент на ваксинация в ЕС.

Според доц. Атанас Мангъров и в момента хората не разполагат с достатъчно информация за ваксините и тяхното действие. Според него, ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е личен и информиран избор. Той подчерта също така, че ваксините срещу коронавирус са начин за предпазване, но те са натоварени със свръх очаквания от хората.

Изкаралите COVID-19 по естествен път са защитени от всичките му мутации – индийски, британски, южноафрикански. Ваксинираните обаче са застрашени от заразяването с тях и това ще наложи да се ваксинират и с трета и с четвърта доза. каза още доц. Атанас Мангъров по повод Националния план за справяне с ковид пандемията, изготвен от служебното правителство.

Според проф. Тодор Кантарджиев има отлив от желанието за ваксиниране, защото хората са получили противоречиви послания.

„Ваксинационния процес дойде да управлява един човек, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт, и който много активно се е изказвал против ваксините. Изведнъж същият този човек започва да казва: айде да се ваксинирате“, коментира той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!