Гърция ваксинирани
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

В Гърция въвеждат задължително ваксиниране за здравните работници, а в затворените части на заведенията вече ще се допускат само клиенти с Covid ваксина.

От този петък до края на август всички обществени места на закрито в Гърция, развлекателни центрове и барове, киносалони и театри, ще работят изключително за ваксинирани срещу COVID-19 клиенти, обяви в обръщение в понеделник премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Заведенията ще работят с увеличен, но предварително определен брой посетители. В петък ще започне да работи и съответното цифрово приложение, което ще установява лесно дали посетителят е ваксиниран или не.

През лятото всички развлекателни заведения, независимо дали са на закрито и открито, ще работят само със седящи клиенти и няма да бъдат допускани правостоящи. На заведенията обаче ще бъде позволено да поставят повече маси, отколкото досега.

Първи реагираха собствениците на дискотеки и барове, които прогнозират сигурен фалит на този тип заведения.

Мицотакис заяви, че това е практика, която вече следват страни като Дания, Германия, Австрия и Люксембург.

Задължителна става ваксинацията на служителите, които работят в центрове за грижа за възрастни хора. „Които не го направят, ще бъдат отстранени от работа след 16 август. Защото не може тези, които се предполага да защитават онези, които са в най-голям риск, да са те същите вероятни носители на този риск“, каза гръцкият премиер.

От 1 септември задължителната ваксинация ще бъде в сила и за медицинските служители в обществения и частния сектор.

В решението на правителството се предвижда възможност и стимули за ваксиниране на военнослужещите.

Министерството на транспорта е Гърция обмисля възобновяването на програмите за отстъпки, които са съществували преди първата карантина, за притежателите на месечни, двумесечни и шестмесечни неограничени пътни карти за обществен транспорт.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук