Политически лидери от цяла Европа заклеймиха както обявения за незаконен референдум в Каталуня, така и прекомерното насилие, упражнено от испанската полиция. Полицаите влязоха в тежък сблъсък дори с пожарникари, обградили голяма група каталунци, за да ги пазят от полицейските палки.

Кадри от сблъсъците в Барселона и други градове в автономната област обиколиха света. На тях се вижда как пазителите на реда влачат хора за косите, бият ги с палки и дори стрелят с гумени куршуми. Ранени са над 761 души.

Ги Верхофстад – председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента, бе сред първите висши европейски политици, който коментира остро случващото се в Каталуния.

„Не искам да се меся във вътрешните работи на Испания, но абсолютно осъждам това, което се случи днес в Каталуня, реагира той. В Европейския съюз се опитваме да намерим решения чрез политически диалог и със зачитане на конституционния ред, както е залегнало в договорите, по-специално в член 4. Пътят напред е само разрешаване чрез преговори, в които участват всички политически партии, включително опозицията в каталунския партамент, със зачитане на конситуционния и законовия ред в страната“, написа Верхофстад в туитър.

Лидерите на Шотландия и Белгия призоваха за назабавен край на насилието в Каталуния и да оставят местните да гласуват на референдума за независимост от Испания. По време на провеждането му днес имаше масови сблъсъци между цивилни и полиция, има и десетки пострадали граждани.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън осъди избухналото насилие в деня на референдума и призова властта да остави на мира местните да гласуват. „Все по-загрижена съм от кадрите, идващи от Каталуния. Независимо от гледната си точка относно независимостта, ние всички трябва да осъдим подобни сцени“, написа и Стърджън в Туитър.

Белгийският министър председател Шарл Мишел призова за политически диалог в Испания. „Насилието не може да бъде отговор. Ние осъждаме всичките му форми и потвърждаваме нашия призив за диалог“, изказа се също в Туитър Мишел.

Миро Церар, министър-председателят на Словения, критикува действията на испанските власти. „Загрижен съм за ситуацията“, обяви Церар, който се присъедини към призива на белгийският си колега за диалог между страните.

Групата на Зелените и Европейския свободен алианс в Европейския парламент  подкрепиха гласуващите на референдума и призоваха Еврокомисията към действие.

„Масовото полицейско насилие срещу мирните хора, опитващи се да гласуват, е голяма грешка на испанския премиер Мариано Рахой. Тя единствено ще влоши ситуацията, бе тяхната преценка в обща позиция също за връщане на Испания към разговори.

„Ескалацията на събитията в Испания е притеснителна. Мадрид и Барселона незабавно трябва да деескалират положението и да започнат диалог“, произнесе се и бившият председател на Европарламента и настоящ лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!