ЕК препоръча отваряне на граници в Шенген
ЕК препоръча отваряне на вътрешните граници в Шенген

Европейският парламент ще обсъди следващата седмица за пореден път въпроса с присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това съобщи председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия като инициатор на дебата.

Тя нарича несправедливост това, че шенгенските гранични проверки още не са отпаднали за граждани на двете страни. Гарсия отбелязва, че България и Румъния изпълняват изискванията за Шенген вече 11 години, предаде БТА.

От обявяването на готовността на двете страни ЕП прие поне три резолюции с призиви за приемането им в Шенген. Въпросът очаква решение в Съвета на ЕС, където е необходимо единодушие.

В края на август пък германският канцлер Олаф Шолц, заяви, че „България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване“. Вижте повече. 

Шенгенското пространство има за цел да позволи на жителите на ЕС да пътуват през вътрешните граници на държавите членки, без да бъдат проверявани или да им се налага да показват паспортите си. Към момента то включва 27 държави, предимно от ЕС.

Досега България не отговаряше на условията, за да бъде част от фактическото безгранично пространство – тоест не прилагаше всички „достижения на правото“ от Шенген или общия набор от шенгенски правила. Примери за такива правила са контрол по сухоземни, морски и въздушни граници, издаване на визи, подпомагане на полицейското сътрудничество и защита на личните данни. Предстои да разберем какъв ще е резултатът след действията на кабинета „Петков“ на „Капитан Андреево“.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук