Икономиките на всички държави по света са изключително свързани, особено на територията на Европейския съюз. Затова много експерти очакват, че задаващата се глобална финансова криза ще бъде много по-страшна от тази през 2008г.

Тогава България сякаш не беше чак толкова засегната, въпреки че според данните на експертите БВП тогава е намалял с около 5%.

БЪЛГАРИЯ

По данни на „Евростат“, петте най-големи търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Турция и Русия.

Ето и данните:

България изнася повече стоки в Германия, отколкото внася. Вносът от германската държава е 12%, а износът за там е 15 на сто.

На второ място по износ се нарежда Румъния – 9%, а на трето – Италия, Турция и Гърция с по 7% от общия износ. В тази категория Русия изобщо не се класира в челната петица.

За сметка на това Русия е един от най-големите вносители на стоки у нас. Страната се нарежда на второ място със своите 10% от общия внос.

България внася стоки за 18 394 716 629 евро, а изнася за 20 698 170 911.

Петте основни търговски партньори на Европейския съюз през 2019г. са били Китай, САЩ, Великобритания, Русия, Швейцария – някои от тях момента понасят голям удар заради пандемията от коронавируса.

Ето и данните на европейската статистическа служба „Евростат“.

ВНОС:

Европейският съюз внася най-много стоки от Китай – 19% от целия внос. Съединените щати са на второ място с 12%. Великобритания, която доскоро беше част от ЕС, вече попада в друга графа. 10% от общия внос на територията на ЕС идва именно от островната държава. Русия се нарежда на четвърто място, макар, че вносът от там е едва 7%. Швейцария е петият по големина търговски партньор на Европейския съюз (6% от общия внос).

ИЗНОС:

Европейският съюз също изнася най-много стоки за тези пет държави. 18% от общия износ е предназначен за Съединените щати, а 15% – за Великобритания. Това показва колко свързана е британската икономика с европейската. Трябва да се отбележи, че в момента тече преходен период, в който Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите търговски отношения, в резултат на Брекзит.

Китай е третият по големина получател на европейски стоки – 9% от общия износ. Швейцария получава 7%, а Русия – само 4 на сто.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук