лидери, ЕС, европейски

Европейските лидери не успяха да постигнат споразумение за огромния бюджет на Европейския съюз, в размер на 1 трилион евро. Страните членки се сблъскаха по отношение на отстъпките, поискани от някои от най-богатите държави в Общността.

Извънредната среща на върха приключи в петък вечер без сделка и без компромис. По-рано Европейската комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен представи предложение за икономии в разходите, за да се спестят милиарди евро за следващия седемгодишен финансов план на блока.

Това включва намаляване на разходите за сигурност и отбрана, както и да се променят механизмите, по които държавите си връщат част от парите.

Тази идея беше незабавно отхвърлена от т.нар. „пестеливи” държави – Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия. Те искат да бъде намален размерът на техните вноски – до 1 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Европейските лидери трябва да се споразумеят за новия бюджет преди края на годината, но преговорите са изключително сложни, особено след напускането на Великобритания.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се опита да бъде арбитър в търсенето на компромис. В петък дипломатите обсъждаха колко скоро да се съберат отново, за да търсят изход от тази ситуация.

Представител на една от „пестеливите” държави заяви, че последните предложения на Комисия, записани в работен документ, „не са достатъчно добри”.

Друг каза, че „новата четворка” и Германия ще отхвърлят опитите за разбиване на тяхното единство. Петте държави настояват за отстъпки, които ще костват 6,4 млрд. евро.

Всички лидери бяха помолени да отстъпят в преговорите за бюджета. Държавите, с най-голям принос в европейския бюджет, бяха помолени да поемат по-голямата тежест, а нетните получатели ще се получават пред по-малки субсидии.

Комисията предупреди, че по-нататъшното забавяне на постигането на сделка създава риск да бъдат възпрепятствани основните програми на ЕС.

Последното предложение, чрез което трябваше да бъде постигнат компромис, беше да бъдат направени отстъпи за петте държави, както и Австрия да получи еднократно сумата в размер на 100 млн. евро.

Беше предложено също така Нидерландия да запазва по-голям дял от митата, които събира, през следващите три години. В преработения финансов план бяха намалени разходите за обща сигурност и външна политика.

Ще бъдат намалени средствата и в много други сектори, включително за Европейския инструмент за мир.

Бюджетът за „военна мобилност“ – мерки за подпомагане на въоръжените сили да се движат бързо в Европа в случай на нахлуване в държава членка – ще бъде намален до 1,5 млрд. евро.

Нито една от тези отстъпки не успя да убеди държавните ръководители и до консенсус, в крайна сметка, не се стигна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук