Въвеждането на санкции срещу проекта „Северен поток-2” и неговото спиране ще доведе до устойчиво намаляване на доставките на руски газ в Европа. Това, от своя страна, може да доведе до нов скок в цените на газовия пазар, смята старши директорът на групата по природни ресурси на международната рейтингова агенция „Fitch” Дмитрий Маринченко.

Републиканците в Конгреса на САЩ изготвиха законопроект, който предвижда санкции срещу руския държавен дълг и тръбопровода „Северен поток-2”. Предвижда се, по-специално, да бъдат въведени санкции срещу организации, имали отношение към планирането, изграждането и техническото обслужване на газопровода „Северен поток-2”.

В случай, че санкциите бъдат въведени, участниците в проекта, предоставили дългово финансиране и купувачите на газ – международни компании, ще трябва да ги спазват, уточни Маринченко. Освен „Газпром” във финансирането участват още пет европейски компании: Uniper, Shell, Wintershall Dea, Engie и OMV. Финансирането от тези компании е осигурено на възмездна основа, така че рискът от невръщане на инвестициите е почти изцяло върху „Газпром”, казва експертът.

„Но това е формалната страна на въпроса. Неформалната се състои в това, че спирането на проекта може да доведе до трайно намаляване на доставките от Русия, в случай че „Газпром” не желае да увеличи транзита през Украйна. А това, от своя страна, ще доведе до устойчиво повишаване на цените на газа. От това чуждестранните купувачи на руски газ могат да загубят”, предупреди Маринченко.

Според него, новата санкционна реторика по-вероятно има за цел превенция. По думите му е от голямо значение дали в скоро време ще спадне напрежението в геополитическото противопоставяне, което се изостри през последния месец.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук