Бюджет

Депутатите приеха на второ четене удължаване на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. до 31 март.

„За“ гласуваха 117, „против“ бяха 13, а седем се въздържаха.

С промените се запазва размерът на минималната работна заплата от 650 лв., както и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Запазва се и размерът на обезщетението по безработица. Остава и добавката към пенсиите заради пандемията от COVID-19. Записано беше, че добавките няма да подлежат на запор. Това стана факт, след като омбудсманът Диана Ковачева алармира, че е получила сигнали, че възрастни хора са с блокирани средства.

С приетите промени се гарантира, че ще се изплати разликата на пенсионерите, които през януари получиха по-малка пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 г.

Удължаването на действието на стария бюджет се налага заради това, че все още не е приет новият, за 2022 г. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев представи днес акцентите от Бюджет 2022, който се очаква да бъде внесен в парламента до края на месеца.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук