Към момента сме технически напълно готови за приемане на еврото, остават само някои дребни неща и датата 1 януари 2024 година по никакъв начин не е застрашена. Това каза в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той обърна внимание, че е необходим широк обществен дебат по темата.

„Ние смятаме, че това е най-добрият план за България, но всеки трябва да може направи своя информиран избор, посочи вицепремиерът.

Асен Василев каза още, че първата част от стратегията за приемане на еврото е широкомащабна информационна кампания. Според него един от въпросите, който стои пред бизнесите ще бъде едновременната работа с лев и евро, което ще налага по-големи касови наличности.

Бюджет 2021

По думите на министъра актуализацията на бюджета може да бъде предложена през юни тази година.

„Парите са за възстановяване на икономиката, а не са харчени за покриви, чешмички и любими общини на властта, каквато е била практиката досега“, заяви той.

Енергетика

Той коментира и друга нашумяла тема, а именно тази за природния газ и енергетиката. По думите му преговорите с ЕК продължават.

„Да повишаваме зависимостта си от газ означава някой друг пуска и спира тока в държавата. Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник, каза той.

Според финансовия министър изграждането на парогазова централа е напълно нецелесъобразно.

„ЕК прие това и постави въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, за да се намали зависимостта от въглищата като енергия. Това, до което достигнахме, е комбинация на утилизация на отпадъци. Вместо завода за боклук да е в центъра на София, може да е в Маришкия басейн“, прогнозира Василев.

„Когато говорим за батерийния комплекс, това идва с локално производство. Тъй като това е много сериозен капацитет, това локално производство, комбинирайки различни фондове, може да бъде заложено в Маришкия басейн, за да има плавно прехвърляне на работни места, високоплатени, от съществуващите мощности към това производство. Там трябва да се развива голяма индустриална зона, това би било първа стъпка в това развитие“, посочи той.

По думите му, така могат да се постигнат целите за зелена енергия с базови мощности с допълнителна стабилност, без това да налага ударно затваряне на мините в комплекса и без това да накърнява възможността за високо платени работни места в региона.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук