на снимката: Филип Димитров

Бившият премиер на България (1991-1992г.) и настоящ конституционен съдия Филип Димитров е избран за заместник-председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия.

Изборите на ръководство на структурата са се провели на 6 и 7 декември. За председател е преизбран италианецът Джани Букикио.

Филип Димитров е представител на България в комисията от началото на 2017 година, когато зае мястото на проф. Евгени Танчев.

Ролята на комисията е да дава правни съвети на държавите членки и да им помага да приведат своите правни и институционални структури в съответствие с европейските стандарти.

Миналата седмица Венецианската комисия препоръча да се промени законодателството на България така, че да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор, в случай че той извърши престъпление.

На спешно заседание в събота, Министерският съвет прие препоръките и обяви, че ще внесе промени в Наказателно-процесуалния кодекс, за които се твърди, че гарантират това.

Те предвиждат шефът на отдел „Инспекторат“ към Върховната касационна прокуратура да разследва главния прокурор и заместниците му.

Проектът за промени в НПК вече е внесен в Народното събрание, въпреки че от предложените текстове се вижда, че на практика управляващите не предлагат работещо решение и са прочели препоръките избирателно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!