“Едни избори” в САЩ няма да обърнат промяната в отношенията между ЕС и САЩ, започнала по времето на президента Доналд Тръмп, заяви във вторник шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Време е за нов трансатлантически дневен ред”, каза тя на посланиците на ЕС по време на видеоконференция. Фон дер Лайен подчерта, че западният алианс, изграден върху американско-европейско сътрудничество, все още действа, “базиран на споделени ценности и история”. И тя поздрави топ избрания американски президент Джо Байдън и неговия вицепрезидент Камала Харис.

Но, намеквайки за въздействието върху Европа при Тръмп, което включваше мита и заплахи от търговска война, оттегляне на САЩ от международни споразумения и организации и въпроси относно американския отбранителен чадър – Фон дер Лайен заяви, че нещата не могат да се върнат към каквито бяха преди. “Някои промени в приоритетите и възприятията са много по-дълбоки от един политик или администрация. И те няма да изчезнат поради един избор”, каза тя. “Не можем да върнем часовника назад”, каза тя. “И не можем да се върнем към точно същия дневен ред, който имахме преди пет години.” Новият дневен ред, каза тя, “трябва да обхваща всичко – от сигурността до устойчивостта, от технологичното регулиране до търговията, от изравняването на глобалните икономически условия до укрепването на глобалните институции”.

Фон дер Лайен заяви, че очаква с нетърпение Байдън да изпълни обещанието си САЩ да се присъединят отново към Парижкото споразумение за климата, което Тръмп изостави.

„Нашият фокус трябва да бъде върху осигуряването на съвместно ръководство за справяне с глобалните предизвикателства в днешно време, без да бъдем носталгични по вчерашния свят“, каза тя.

Тя повтори намерението на Европа, което е възможна точка на трансатлантически търкания, Брюксел да озапти интернет гигантите – повечето от тях американски, като Google, Amazon и Facebook, за да осигури лоялна конкуренция в ЕС и да ги накара да плащат “подходящи данъци”.

„Не може търговските гиганти да се възползват изключително от нашия единен пазар, но да не плащат данъци там, където трябва“, каза тя.

Фон дер Лайен добави, че ЕС ще проведе разговори на ниво Организация за икономическо сътрудничество и развитие до предварително определен срок от средата на 2021 г. за изработване на данъчен режим, в противен случай Европейската комисия “ще излезе с наше собствено предложение”. /БГНЕС

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!